Seceta accentuată a blocat în importantă măsură lucrările agricole de toamnă, grâul, cea mai importantă cultură, fiind însămânţat deocamdată doar pe jumătate din suprafaţa ce se estima că va fi lucrată.
Conform datelor contabilizate în teren de Direcţia Agricolă Suceava, au fost însămânţate cu grâu, secară şi triticale 8.700 de hectare de teren, în condiţiile în care în anii anteriori au fost însămânţate în toamnă 16-17.000 de hectare. Situaţia nu miră specialiştii Direcţieie Agricole, în condiţiile în care terenurile agricole s-au arat cu mare greutate din cauza secetei, iar mulţi cultivatori au renunţat să mai are, aşteptând în zadar precipitaţii ori amânând lucrările pentru primăvară.
Vasile Schipor, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat: “Din păcate, perioada optimă de semănare a grâului s-a cam terminat. Pentru o producţie bună grâul trebuie să fie răsărit 6-8 centimetri la căderea primului strat de zăpadă şi deja suntem trecuţi de jumătatea lunii octombrie. Unii cultivatori vor încerca probabil să însămânţeze grâu de primăvară, altă soluţie nu prea au”.
El a explicat că restul culturilor au fost însămânţate în limitele aşteptate. Au fost însămânţate în această toamnă o sută de hectare cu orzoaică, 450 de hectare cu orz, 2.500 de hectare cu plante de nutreţ, 650 de hectare cu legume, 500 de hectare cu seminţe şi seminceri şi 600 de hectare de rapiţă.
Datele Direcţiei Agricole a mai spus că au fost arate pentru însămânţări de toamnă 17.500 de hectare, cu 20% mai puţin faţă de asteptări. Apoi au fost arate doar 4.500 de hectare pentru însămţânţări de primăvară, ceea ce însemană doar 5% din întreaga suprafaţă de trebuie arată, peste 97.000 de hectare.
În aceste condiţii grele pentru agricultură, nu numai în judeţ, ci în toată ţara, este de aşteptat ca preţul grâului să sporească semnificativ.