Blestemul rețelelor de utilităţi uzate îi loveşte din nou pe suceveni, care au resimţit pe propria piele lipsa căldurii şi apei calde, în trei mari cartiere ale municipiului reşedinţă de judeţ.
Problemele la magistrala de termoficare a cartierului Obcini au început să se manifeste încă de marţi, când pe strada Corneliu Coposu s-a produs o avarie la conducta ce alimentează trei puncte termice. După o intervenţie de 15 ore, în urma căreia a fost înlocuită complet o porţiune de conductă, abia au fost umplute instalaţiile că o nouă avarie a fost descoperită pe aceeaşi magistrală de termoficare, doar la o distanţă de câţiva zeci de metri de cealaltă.
Povestea s-a repetat, în sensul că de abia ce reuşeau să remedieze o avarie la acea conductă, alta se producea în apropiere, încât ieri încă se mai lucra, fără a se şti când lucrurile vor reveni la normal.
„În trei zile am avut cinci avarii la aceeaşi conductă, pe o lungime de 100 de metri. Conducta prezintă un grad avansat de coroziune şi este expusă unor avarii accidentale pe o distanţă de cel puţin 500 de metri. Ea este prinsă pe planul de reparaţii, pentru înlocuire, de mai mult timp, dar din cauza lipsei fondurilor necesare, nu a putut fi efectuată lucrarea”, a explicat directorul de termoficare, Neculai Frunzaru.
Trei dintr-o lovitură
Situaţia s-a agravat miercuri, când o altă avarie a apărut pe magistrala II de termoficare, în zona Nordic. Conducta, care alimentează trei mari cartiere, nu a putut fi reparată fără a fi golită de apa clocotită, încât intervenţia a fost posibilă abia spre dimineaţă, după ce timp de 15 ore a fost aşteptată golirea instalaţiilor de termoficare din cartierele Obcini, George Enescu şi Zamca.
În total, avaria a afectat 15 puncte termice: Zamca 1, 3, 4 şi 5, George Enescu 4/1, 4/3/1, 4/3/2, 4/3, 4/2, George Enescu 1 şi 2, precum şi Obcini 1, 2, 3 şi 4.
În acest timp, locuitorii celor trei cartiere nu au mai beneficiat de căldură în timpul nopţii şi nici de apă caldă, inclusiv ieri, când se spera că li se vor da de capăt problemelor apărute ca urmare a începerii furnizării căldurii.
Directorul de termoficare al Termica, Neculai Frunzaru, a explicat că frecvenţa acestor avarii, în această perioadă, se datorează începerii furnizării căldurii şi la punctele termice neautomatizate, unde, atât din cauza vechimii reţelelor care nu au putut fi înlocuite încă, dar şi a faptului că mulţi consumatori ţin închise repartitoarele sau chiar gigacalorimetrele de bloc, se creează presiune în conducte, care cedează în punctele cele mai slăbite de uzură.
(19 oct 2012, 12:49:30