Un medic de familie a fost amendat luna trecută de inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava pentru că a eliberat certificate de concedii medicale necorespunzătoare, doctorul în cauză primind cea mai mare sancţiune pecuniară prevăzută de lege, respectiv 5.000 de lei. Pe lângă amendă, medicul de familie s-a ales cu încă două sancţiuni pentru alte două nereguli grave constatate în activitatea sa. Astfel, el a fost sancţionat cu diminuarea cu 10% a valorii minime per capita pentru prescrierea nejustificată de medicamente cu şi fără contribuţie personală, pedeapsa fiind aplicată pentru fiecare lună în care s-a constatat abaterea, şi cu diminuarea cu 10% a valorii minime per capita pentru că nu şi-a respectat programul de lucru la cabinet, el aflându-se deja la a doua abatere de acest gen.
Aşa se arată într-un raport al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, dat publicităţii ieri, de preşedintele director general al instituţiei, Oana Elena Picioc, în care se precizează că, luna trecută, inspectorii instituţiei au efectuat 11 acţiuni de control la medici, farmacii şi spitale, din care şapte acţiuni tematice, trei acţiuni inopinate şi o acţiune operativă. Potrivit documentului, controalele tematice şi inopinate au vizat cinci medici de familie, doi medici dentişti, două farmacii şi un spital.
Documente completate incorect şi lipsă de la program
În urma verificărilor din septembrie, un al doilea medic de familie a fost sancţionat cu diminuarea cu 10% a valorii minime per capita, de această dată pentru raportarea către CAS a unor servicii medicale care nu au fost consemnate în documentele de evidenţă existente la cabinetul medical. Luna trecută, inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate au mai sancţionat o farmacie, cu avertisment scris, pentru nerespectarea obligaţiei contractuale de a transmite zilnic la CAS, în format electronic, situaţia medicamentelor eliberate.
În septembrie, acţiunea operativă derulată de Casa de Asigurări de Sănătate a constat în verificarea conformităţii serviciilor medicale raportate de furnizori în luna august a acestui an, se mai arată în raport. Acţiunea a vizat patru medici de familie, două laboratoare de investigaţii radiologice, trei medici specialişti şi un spital.
În urma verificărilor, trei medici de familie au fost sancţionaţi cu avertisment scris pentru nerespectarea unor clauze contractuale, respectiv necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul de asigurări de sănătate şi nerespectarea unor prevederi din actele normative în vigoare. Un alt avertisment scris a fost emis în cazul unui medic de familie care nu a respectat legislaţia atunci când a eliberat certificatele de concediu medical. O altă sancţiune, respectiv diminuarea cu 10% a contravalorii serviciilor medicale aferente lunii august, a fost aplicată unui medic specialist, pentru nerespectarea programului de lucru la cabinet.