Remus Bompa este singurul sucevean care va participa la ediția din acesta an a Olimpiadei Internaționale de Astronomie din Coreea de Sud. Elev al Colegiului Național „Nicu Gane” și cursant al Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor din Suceava, coordonat de prof. dr. Petru Crăciun, tânărul de numai 14 ani a ajuns în lotul național după un premiu III la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică desfășurată în aprilie 2012.
În urma acestui rezultat, în luna mai el a fost admis în Lotul României, după o selecție la care au participat cei mai buni elevi la astronomie din țară.
Originar din Fălticeni, Remus a fost descoperit și pregătit de profesorii Petru Crăciun, în prezent inspector de fizică la IŞJ Suceava, și profesoara Doina Dominte.
Anul acesta, Olimpiada Internațională de Astronomie (OIA) se desfășoară între 16 și 24 octombrie, la Gwangju, în sudul peninsulei coreene. Deși și-au anunțat participarea elevidin 50 de țări, olimpicul fălticenean afirmă că favoriți la medalii vor fi concurenții din România și India.
Înainte de a pleca în Coreea de Sud, Remus și colegii lui din lotul României calificat la OIA și-au îmbogățit și retestat cunoștințele timp de zece zile în tabăra de pregătire organizată în stațiunea Călimănești - Căciulata, județul Vâlcea.
Drumul până la Gwangju presupune un test al răbdării pentru concurenții români. Plecați marţi, 16 octombrie, din București, reprezentanții Lotului Olimpic Român de Astronomie au ajuns după 20 de ore de zbor cu avionul.
Remus Bompa, la prima participare la o olimpiadă internaţională
Aflat la prima participare la o olimpiadă internațională, Remus Bompa își dorește să facă o figură frumoasă la acest concurs.
”Sper să mă întorc acasă cu un premiu”, ne-a declarat Remus.
Concursul propriu-zis se va desfășura între 18-23 octombrie.
Prof. dr. Petru Crăciun ne-a declarat: ”Vor fi trei probe ale olimpiadei: o proba scrisă de patru ore, o probă de analiza a datelor cu o durată tot de patru ore și, după caz, fie o probă observațională în teren care durează 30 de minute, fie o probă desfășurată la planetariu, unde în fața unei hărți de simulare trebuie să recunoşti stele sau galaxii și caracteristici ale stelelor”.
România are mari șanse să cucerească un premiu la OIA. În ultimii patru ani, țara noastră a devenit abonată la medaliile OIA, primele succese fiind înregistrate în anul 2008, în Indonezia.
Cea mai bună performanță a fost cea din 2011, în Polonia, unde România a cucerit cinci medalii de aur.
Müller HÖDL