Plecarea de pe o anumită funcţie nu înseamnă întotdeauna o tragedie pentru persoana în cauză. Constantin Plăcintă, fostul director al SC Termica SA Suceava, este exemplul unui om fericit după ce şi-a încheiat conturile cu societatea de termoficare din municipiul reşedinţă de judeţ. Şi asta pentru că nu a plecat cu buzunarele goale, ci cu o sumă consistentă, aproximativ 700 de milioane de lei vechi. Banii reprezintă salariile compensatorii pe care Constantin Plăcintă le-a încasat la plecarea de la SC Termica SA, dar modul cum au fost acordate aceste drepturi ridică mari semne de întrebare. Răspunsurile primite din partea conducerii Termica Suceava sunt incomplete şi nu fac altceva decât să sporească suspiciunile că totul a fost o şmecherie ieftină menită să-i umple conturile lui Constantin Plăcintă. Nici consilierii locali care erau în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Termica în 2010 şi 2011 nu sunt prea lămuriţi cum s-a derulat partea a doua a disponibilizărilor colective, din care a făcut parte şi fostul director general, alături de alte opt persoane din societate.
Actuala conducere a Termica spune una, membrii AGA din 2010 au o cu totul altă opinie
Restructurările colective în baza cărora angajaţii SC Termica SA Suceava au fost trimişi acasă au fost aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor din ziua de 12 aprilie 2010. Într-o adresă semnată de Ovidiu Dumitrescu, actualul director general al SC Termica SA, dar care în acea perioadă deţinea funcţia de consilier personal al lui Constantin Plăcintă, sunt menţionate o serie de amănunte despre această restructurare.
„AGA a aprobat <Strategia de Restructurare şi Reorganizare a Societăţii>care prevedea, printre altele, reducerea unui număr de 208 posturi din organigrama unităţii, în două etape. Din motive obiective (situaţii de boală ale salariaţilor ale căror posturi au fost desfiinţate, situaţii tehnice neprevăzute etc) în anul 2010 au fost disponibilizaţi un număr de 198 de salariaţi, această procedură continuându-se şi în 2011 pentru un număr de nouă salariaţi (între ei aflându-se şi domnul inginer Plăcintă Constantin, care la data disponibilizării era încadrat pe funcţia de consilier al directorului general)”, se menţionează în răspunsul celor de la Termica.
Doi dintre consilierii locali suceveni, care în 2010 făceau parte din AGA de la Termica, au opinii divergente faţă de ceea ce ne-a semnat şi trimis actualul director, Ovidiu Dumitrescu.
„Am participat la acea şedinţă şi ştiu sigur că nu s-a pus problema unor disponibilizări în două etape. Cât priveşte plecarea domnului Plăcintă, care ocupa funcţia de director general al societăţii, este exclus să fi vorbit aşa ceva. Cum puteam lăsa societatea fără conducere?”, s-a întrebat Virginel Iordache, fost consilier local şi membru în AGA la Termica.
Pentru Costel Tătăranu, fost şi actual membru în AGA la societatea de termoficare a Sucevei, lucrurile nu sunt prea clare. Deşi a participat la şedinţa din 12 aprilie, Tătăranu nu ştie cu exactitate cum s-au făcut restructurările şi dacă acestea au respectat cadrul legal. „Mă depăşeşte situaţia”, a concluzionat Costel Tătăranu.
Codul Muncii, încălcat grosolan
Codul Muncii, în baza căruia se fac toate concedierile colective, contrazice vizibil răspunsurile celor de la SC Termica SA Suceava şi încercările acestora de a acoperi o posibilă ilegalitate. Articolul 68, aliniat 1 din Codul Muncii este extrem de explicit în ceea ce priveşte modalităţile în care se acceptă concedierile colective prin care se pot acorda salarii compensatorii angajaţilor care pleacă din cadrul societăţii.
„Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi”, se arată în Codul Muncii.
Ori, plecarea ex-directorului Constantin Plăcintă şi a celorlalte opt persoane, printre care şi fosta sa secretară, încalcă flagrant Codul Muncii, dar şi ceea ce au decis consilierii locali prezenţi la Adunarea Generală a Acţionarilor din 12 aprilie 2010.
Dacă ar fi plecat în 2010 împreună cu ceilalţi 198 de salariaţi de la Termica, directorul Constantin Plăcintă era îndreptăţit să primească banii, adică aproape 700 de milioane de lei vechi. Trebuie spus că prima tranşă a disponibilizărilor colective a avut loc în iulie 2010, iar potrivit Codului Muncii, ultimii salariaţi care puteau beneficia de plăţi compensatorii aveau la dispoziţie 30 de zile. Ori, Constantin Plăcintă a plecat de la Termica în aprilie 2011, deci după aproximativ 250 de zile.
Nici varianta unei a doua disponibilizări colective nu stă în picioare. Pe de o parte, aceasta nu a fost pusă în discuţie şi aprobată vreodată, iar dacă ar fi existat aşa ceva nu se încadra în prevederile Codului Muncii. Mai exact, concedierile colective la o societate de mărimea Termica trebuiau să cuprindă minimum 30 de persoane, ori în 2011 au fost concediate colectiv şi au beneficiat de plăţi compensatorii doar nouă persoane.
Plăcintă: „Eu zic că am primit legal salariile compensatorii”
Plecarea lui Constantin Plăcintă de la SC Termica SA Suceava a fost, până la urmă, o altă manevră bine gândită. Plăcintă nu a ajuns niciodată la ghişeele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava pentru a-şi ridica indemnizaţia de şomaj, aşa cum s-a întâmplat cu foştii săi subordonaţi. La câteva zile după ce a părăsit SC Termica SA, fostul director general a devenit administrator al firmei Adrem Invest, care se va ocupa cu construcţia viitoarei centrale termice a municipiului Suceava.
Cu alte cuvinte, Constantin Plăcintă a plecat cu buzunarele doldora de bani, dar şi cu un serviciu plătit cu un salariu frumos.
Referitor la modul în care a primit salariile compensatorii, Constantin Plăcintă nu vede nimic în neregulă. „Eu zic că am primit legal salariile compensatorii. Am beneficiat de sumele acordate potrivit Contractului Colectiv de Muncă aşa cum au beneficiat toţi salariaţii, de la femeia de serviciu şi până la ingineri”, a declarat Constantin Plăcintă.
Salarii compensatorii de circa un milion de dolari acordate la Termica
Pentru cele 208 persoane disponibilizate în perioada 2010 - 2011, SC Termica SA Suceava a scos din conturi suma de 3.340.114 lei, adică în jur de un milion de dolari. O sumă colosală pentru o societate la poarta căreia bătea vântul falimentului şi pe care Consiliul Local şi Primăria Suceava au ţinut-o în viaţă cu credite şi tot felul de artificii, cum ar fi compensarea datoriilor cu terenurile pe care Termica îşi derulează activitatea.
(18 oct 2012, 11:39:31