Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a anunţat ieri că va solicita managerului Spitalului Suceava, Vasile Râmbu, destituirea din funcţia de coordonator judeţean al programului de TBC a pneumologului Maria Muha, pentru modul defectuos în care aceasta a gestionat focarul de tuberculoză izbucnit la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică de la Costâna şi a administrat fondurile alocate de ministerul de resort pentru investigarea pacienţilor cu TBC.
Abiţei a explicat că ancheta derulată după izbucnirea focarului de tuberculoză de la Costâna a scos la iveală o serie de nereguli grave în activitatea derulată sub coordonarea doctoriţei Muha la dispensarul TBC din Suceava, unde se iau în evidenţă şi se investighează bolnavii cu tuberculoză, dispensar care se află în administrarea Spitalului Suceava.
„Noi ar fi trebuit ca de la al patrulea caz de tuberculoză să facem deja triajul epidemiologic la toate persoanele asistate sau angajate la Costâna, pentru a preveni extinderea focarului, dar am aflat de îmbolnăviri de-abia când se înregistra al şaptelea caz. Pe de altă parte, dispensarul TBC se confruntă cu tot felul de lipsuri, deşi bani există. Tot aici, un aparat de radiologie stă nefolosit din 2004 din cauza unei chestiuni minore, care se putea rezolva cu uşurinţă”, a explicat Abiţei.
30.000 lei din banii pe program ar putea fi pierduţi pentru că nu s-au cheltuit la timp
El a adăugat că neajunsuri de genul celor de la dispensarul TBC din Suceava au fost depistate şi la celelalte unităţi similare, de la Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, problemele apărând tot din cauza modului în care doctoriţa Maria Muha a înţeles să distribuie banii alocaţi în cadrul programului judeţean de tuberculoză. Sumele au fost împărţite aiurea şi cu întârziere, spune doctorul Ludovic Abiţei, motiv pentru care nu s-au putut cumpăra materiale ca filme, reactivi şi medii de cultură pentru investigarea bolnavilor, dar nici alte consumabile, cum ar fi produsele de birotică.
Deficienţele în gestionarea fondurilor reies şi din faptul că jumătate din banii alocaţi în acest an de Ministerul Sănătăţii pentru investigarea bolnavilor cu TBC din judeţ nu au fost cheltuiţi, condiţii în care există riscul ca finanţarea să fie retrasă.
Concret, din 60.000 lei alocaţi pentru 2012 au fost cheltuiţi doar 30.000 lei, deşi mai sunt doar două luni până la finele anului, ceea ce înseamnă că fondurile rămase neconsumate se vor întoarce la Ministerul Sănătăţii.
Propunere: Medicul pneumolog Tatiana Monţia ar putea prelua funcţia
„Noi vom cere demiterea din funcţie şi vom propune înlocuirea ei cu medicul Tatiana Monţia, care s-a ocupat şi în trecut de acest program şi a făcut treabă bună. Decizia va aparţine însă conducerii Spitalului Suceava”, a spus şeful DSP.
La Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică de la Costâna au fost semnalate săptămâna trecută şapte cazuri de TBC, şase în rândul asistaţilor şi unul la un cadru sanitar. Direcţia de Sănătate Publică a luat măsuri în focar, investigând radiologic toate cele 195 de persoane cazate şi toţi cei 116 angajaţi. Câte zece asistaţi social merg zilnic la Spitalul Rădăuţi pentru a-şi face radiografii, în timp ce câte trei, patru salariaţi vin în fiecare zi la Spitalul Suceava, pentru acelaşi lucru.
Având în vedere gravitatea situaţiei şi prostul management de care a dat dovadă doctoriţa Maria Muha în cazul de la Costâna, conducerea DSP Suceava va cere sprijinul specialiştilor din Iaşi, aceştia urmând să stabilească dacă bolnavii de la Costâna au fost sau nu corect investigaţi şi trataţi de TBC. După scandalul pe care l-a stârnit fiindcă nu a luat măsuri de limitare a focarului de tuberculoză de la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică, scandal care a adus în prim plan nereguli grave şi pe altă linie, de gestionare a fondurilor şi a dispensarelor TBC din judeţ, dr. Maria Muha şi-a luat concediu şi a plecat în străinătate, neputând fi chestionată de responsabilii DSP cu privire la activitatea sa de coordonator judeţean al programului de tuberculoză. Ea ar urma să se întoarcă la serviciu peste două săptămâni, dată până la care conducerea Direcţiei de Sănătate Publică vrea să finalizeze şi ancheta derulată cu privire la modul în care funcţionează reţeaua de TBC din judeţ, sub supravegherea doctoriţei Muha.
(17 oct 2012, 14:04:33
VORBIM DE ZOAIELE LAPTOASE,DIN FABRICA,VARSATE LA CANAL,
CE INUNDA CATE-O STRADA SI MAGAZINE SAU CATE O OGRADA,
MIROASE-A ZER STRICAT-DUHOAREA SE DUBLEAZA SAU SE TRIPLEAZA
ATUNCI CAND PROTEINA SI LIPIDA CEA DE BAZA,
SE INTALNESTE-N CALE CU ,,GOLOMOTZII''RATACITI
PE CARE-I ...,,GLAZUREAZA''!
.........................?..........................!
.................. , .................,,,,,,,,,,,,,
..........!
AJUNGE IN FINAL,LA NOUA ,,EPURARE''[COST IN EURO-VREO 2 MILIOANE]
,,IMBALSAMAREA'' IA SFRSIT ,,PRODUCTIA'' E ALBA-APAR SI SEFII,
PRIVIND NEDUMERITI SE SCARPINA,ADULMECA IN ZARE
SE-NTREABA IAR,UMFLANDU-SI TALIA CUPRINSA DE OSANZA:
-,,DE UNDE NAIBA,DIN NOU, ATATA...BRANZA''?
BARONII DE SUCEAVA,SOSITI LA FESTIVAL[FACANDU-NE ONOAREA]
INTRAND CU A LOR BOLIZI IN STATIUNE-AU ,,SPINTECAT DIN CULPA''
IN DRUMUL LOR.....DUHOAREA!