Caloriferele din mii de locuinţe din municipiul Suceava au început să dea căldură începând de duminică seara, când Termica a pus în funcțiune primul cazan al termocentralei pe cărbune. Dar nu toţi sucevenii îşi doresc să beneficieze de căldură, iar tocmai de aceea, locatarii a peste 1.600 de apartamente, din cadrul a trei asociaţii de proprietari, au cerut să fie debranşaţi în masă, direct din punctul termic.
Primii suceveni care au beneficiat de căldură pe timpul nopţii au fost cei racordaţi la punctele termice automatizate, după cum a precizat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care a explicat că acest lucru a fost posibil deoarece la acestea setările necesare au fost făcute automat, în funcție de temperaturile exterioare.
„La toate celelalte puncte termice furnizarea căldurii va fi pornită manual, de către echipele noastre, care vor stabili parametrii necesari de furnizare a energiei termice”, a precizat directorul Termica.
Drept urmare, dacă în prima seară de furnizare a căldurii, energia termică a ajuns în locuinţele a aproximativ 30% dintre sucevenii racordaţi la sistemul centralizat, luni seară căldura urma să se facă simţită la cel puțin 50% dintre clienții Termica.
“În prima seară, căldura s-a făcut simţită la cei racordaţi la cele 14 puncte termice automatizate, urmând ca restul punctelor termice să fie pornite manual. Operaţiunea este ceva mai complexă, dar cred că marți noapte vom reuși să furnizăm căldură la toate cele 49 de puncte termice”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu.
Asociaţii care au cerut să fie tăiate de la căldură
Începerea furnizării căldurii nu e pe placul tuturor sucevenilor, mai ales că pentru ceea ce se consumă luna aceasta nu se acordă ajutoare de încălzire de la Guvern.
De aceea, pentru a evita să se încarce cu noi facturi, pe care locatarii din unele blocuri nu le pot achita, conducerea a trei asociaţii de proprietari din Burdujeni, care se confruntă de multă vreme cu probleme mari la încasarea restanțelor de la populaţie, au solicitat să fie debranşate de la căldură.
Este vorba de Asociaţia 31 Eroilor, cu 308 apartamente care sunt debranşate şi de la furnizarea apei calde, totalul datoriilor acumulate fiind de aproape 4,7 miliarde de lei vechi, Asociaţia 75, din zona Gării Burdujeni, cu 211 apartamente debranşate şi de la apă caldă, cu o datorie de aproape 1,3 miliarde de lei vechi, precum şi Asociaţia 44, cu un număr de 1.136 de apartamente. Administratorul Asociaţiei 44, Ionela Reuţ, a precizat că a fost voinţa majorităţii locatarilor să nu li se furnizeze căldură de la 15 octombrie, urmând ca, în funcţie de evoluţia vremii, să fie luată o decizie în această privinţă.
Directorul Termica a precizat că dacă mai sunt şi alţi locatari care nu doresc încă să beneficieze de căldură, furnizarea acesteia poate fi oprită de la gigacalorimetrul scării de bloc, cu ajutorul angajaţilor de la punctele termice, sau, în cazul celor care au montate repartitoare de costuri, direct de la calorifere.
(16 oct 2012, 12:24:45
Liniştea oneştilor,însă,bag