Unul dintre invitaţii de la Târgul de Turism al Bucovinei care a debutat ieri în parcul din faţa Palatului Administrativ Suceava, reprezentant al oraşului Dolhasca în calitate de unic maistru olar din zona în care locuieşte, este în viaţa de zi cu zi jandarm, fiind chiar şeful Grupei de jandarmi de la Liteni.
Plutonierul Mihai Butilă a învăţat să facă oale din lut de la bunicul său şi continuă tradiţia lucrând la o roată manuală din lemn veche de mai bine de o sută de ani.
„Fac oale din lut, exact ca acum câteva sute de ani, fără aditivi, fără întăritori, nimic mecanizat. Se calcă lutul în picioare, se lasă la uscat, nu se forţează în nici un fel meşteşugul”, a declarat plutonierul, care pe parcursul zilei de ieri a făcut numeroase demonstraţii la „roată”.
Domiciliat în Dolhasca, dar cu loc de muncă la grupa de jandarmi din localitatea vecină, Liteni, bărbatul este singurul olar din zonă. El subliniază că face olărit din argilă, şi nu din ceramică, aşa cum se practică în zona Marginea.
Munca nu este deloc uşoară şi nici nu aduce mari câştiguri, spune bărbatul, însă nimic nu contează înaintea pasiunii.
Mihai Butilă a explicat: „Existăo întreagă procedură, lutul trebuie cărat, udat, lăsat trei zile, călcat cu picioarele, iarăşi luat la mână, munca nu este deloc uşoară. Ca să o practici trebuie muncă fizică brută”. Fiul său în vârstă de opt ani ar putea fi continuatorul tradiţiei familiei, tatăl încercând deja să-i insufle micuţului pasiunea pentru arta olăritului.
Cu ajutorul Primăriei din Dolhasca, jandarmul a participat, ca olar, la târguri de promovare a turismului local şi la emisiuni TV.
Maiorul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, a declarat: „Jandarmii sunt prezenţi la Târgul de Turism pentru a asigura un climat de ordine şi siguranţă publică, dar avem şi plăcerea de a fi reprezentaţi de către colegul nostru, care a moştenit pasiunea şi tainele olăritului de la bunicul său. De asemenea, mai avem un coleg, plutonierul Vasile Tîrziu, de la Detaşamentul de Jandarmi Fălticeni, care este membru al grupului <Flori de Mălin>, din localitatea Mălini”.
(14 oct 2012, 16:37:46
Ca sa ai alaturi o meserie care nu are nimic cu gustul artistic ,cu un mestesug ce-ti cere indemanare , imaginatie si de ce nu talent , iti trebuie sa ai resurse personale serioase , si in asta consta valoarea personala . Probabil ca domnul Mihai Butila sunt multi anonimi pentru care cavalcada dobandirii banului si fudulia luxului sunt manifestari ale unui sindrom debil contemporan al pierderii de identitate culturala se feresc de el si de aceea sunt mai greu vizibili. Poate o frecventa mai mare a posibilitatilor de manifestare a traditiilor locale, de promovare a resurselor locale in forma lor nativa ar fi benefica si inca nu e prea tarziu , ca sa nu ne trezim cu orase cu turnulete si imnuri din manele.
Oricum manifestarea Targului de turism e un castig si relatarea de fata ne demonstreaza acest lucru.