Unul dintre iniţiatorii Târgului de Turism al Bucovinei, Ovidiu Donţu, a anunţat în cursul zilei de ieri că va promova un proiect turistic intitulat „Descoperiţi Nordul Voievodal”. Donţu a precizat că „Nordul Voievodal” este un concept turistic de promovare a mai multor atracţii turistice din zona Fălticeni. El a spus că acest proiect are menirea să atragă atenţia opiniei publice că la Baia a fost prima capitală a Moldovei, că la Mălini este Casa Memorială Nicolae Labiş, că Mănăstirile Probota, Râşca şi Slatina sunt repere istorice şi culturale şi că judeţul Suceava poate fi atractiv din perspectiva monumentelor, muzeelor, personalităţilor şi din zona Fălticeni.
„Acestea, împreună cu peisajele din fascinanta Bucovină, oferă o imagine completă asupra potenţialului turistic al acestei zone”, a declarat Ovidiu Donţu, care a mai adăugau că „într-un sens mai larg, referindu-ne la prima capitală a Moldovei de la Baia, la ctitoriile de mai târziu ale Muşatinilor, Baia, Probota, Râşca sau Slatina, acest spaţiu cu sacralitate interconfesională a continuat mai târziu să reprezinte o placă turnantă între ţinutul de la Nord, Bucovina, cel de la Est, Basarabia, şi Regatul României, nu întâmplător fiind supranumit <Verona Românească>”.
Ovidiu Donţu a amintit şi de personalităţile din această zonă a judeţului „care şi-au pus amprenta asupra acestor locuri”, respectiv Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Artur Gorovei, Matei Millor, Lovineştii, Găneştii, Cazabanii sau Aurel Băieşu, Nicolae Labiş, Grigore Vasiliu – Birlic, Eliot Sorel, acad. Mihai Băcescu, acad. Constantin Ciopraga, şi nu în ultimul rând, maestrul Ion Irimescu.
„Practic, într-un spaţiu nu foarte larg, vizitatorii pot fi copleşiţi de cultura acestei zone, de încărcătura istorică, de peisajele inedite, de obiceiuri, de valenţele ancestrale necontaminate, având în vedere că este una dintre puţinele zone din România unde se conservă sate compacte cum ar fi Râşca, Bogdăneşti sau Slătioara”, a sublinait Ovidiu Donţu.
(13 oct 2012, 12:24:12