Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că îşi doreşte o promovare şi o dezvoltare mai puternică a turismului ecologic din judeţul Suceava. Nechifor a participat în cursul zilei de ieri la deschiderea Târgului de Turism al Bucovinei, precizând că pe lângă turismul religios trebuie promovat şi ecoturismul, turismul rural, precum şi alte activităţi care să atragă turiştii în judeţul Suceava.
„Eu cred că la ceea ce avem până acum în Suceava ca dominantă a turismului, trebuie să găsim nişte nişe şi alte activităţi şi mijloace de promovare turistică”, consideră şeful administraţiei judeţene. El a arătat că cel puţin la nivel regional judeţul Suceava este lider la turismul religios, cu mănăstirile din Bucovina, însă este necesară găsirea unor noi forme de turism pentru a atrage cât mai mulţi turişti.
Cătălin Nechifor a ţinut să precizeze că în judeţul Suceava se poate dezvolta ecoturismul, „iar asta înseamnă că Bucovina, aşa cum o ştim, curată şi cu foarte multe resurse naturale şi de o foarte mare capacitate, poate să devină o destinaţie turistică ecologică”. Nechifor consideră că turismul ecologic poate fi un element important de promovare în străinătate a judeţului Suceava.
Preşedintele CJ Suceava a mai adăugat că şi turismul activ poate fi o activitate care ar putea să cunoască o dezvoltare importantă în următoarea perioadă.
„Mă bucur că la acest târg din Suceava au venit foarte mulţi expozanţi care au idei inovatoare în acest sens. Văd că există interes şi pentru promovarea sporturilor de iarnă, a sporturilor extreme, iar asta înseamnă completarea unei palete existente. Asta deoarece vrem ca din turism să obţinem venituri suplimentare şi nu doar casă şi masă, aşa cum din păcate avem în foarte multe situaţii”, a mai declarat Cătălin Nechifor.
El a spus că preocuparea administraţiei judeţene este să sprijine dezvoltarea turismului, având în vedere că această activitate poate să aducă venituri importante localităţilor din judeţul Suceava. Mai mult, Nechifor a subliniat că dezvoltarea turismului ar însemna şi creşterea numărului de locuri de muncă. „Contez în această ecuaţie şi pe suportul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, atât în plan de promovare, cât şi ca finanţare. Asta pentru că pe lângă componenta de turism, ministerul oferă şi soluţii financiar prin programe europene, dar şi prin programe cu bani româneşti pentru dezvoltarea turismului”, a arătat preşedintele CJ Suceava.
Sfaturi pentru creşterea numărului de zile pe care turiştii le petrec în Bucovina
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Bărhălescu, a ţinut să precizeze că Bucovina are anumite repere care evidenţiază această zonă a ţării, însă în momentul de faţă ar fi necesară o reaşezare pe piaţa turistică internaţională.
„Datorită faptului că aici turiştii vin doar pentru o zi sau două să vadă obiectivele turistice, trebuie să fie create activităţi şi evenimente care să genereze un interes mai mare. Şi de aceea este necesară o cooperare între pensiuni, o cooperare cu primăriile, Consiliul Judeţean şi cu agenţiile de turism care promovează pachetele de servicii”, consideră Bărhălescu. El a mai adăugat că Bucovina poate să devină mai cunoscută pe plan internaţional prin promovarea gastronomiei, dar şi a altor activităţi, precum river-rafting sau cicloturism.
(13 oct 2012, 11:59:17