Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Bărhălescu, a anunţat că noua lege a turismului ar putea să fie finalizată în trei-patru săptămâni, după care va intra în dezbaterea Parlamentului. Prezent la Suceava, la Târgul de Turism al Bucovinei, Bărhălescu a spus că un capitol distinct în această lege îl va avea agroturismul, precizând că în momentul de faţă se încearcă introducerea unor prevederi legislative care să vină în sprijinul celor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu. Cristian Bărhălescu a explicat că reprezentanţii mai multor pensiuni s-au plâns de taxele prea mai şi prea multe pe care trebuie să le plătească la bugetul de stat. „Ei s-au plâns de sistemul fiscal, de taxe, impozite, de controalele care le vin la pensiuni, şi de faptul că trebuie să plătească taxele de podeţ sau pe apa din fântână”, a declarat secretarul de stat în MDRT. El a făcut un apel la cei care deţin pensiuni agro-turistice să vină cu propuneri de îmbunătăţire a legii.
Cristian Bărhălescu a mai precizat că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului colaborează cu Organizaţia Mondială pentru Turism la elaborarea acestei legi.
„Organizaţia Mondială pentru Turism va veni să certifice că această lege este conformă cu legislaţia din alte ţări pentru a ajuta acest sector şi pe plan internaţional, astfel încât să nu existe nici un fel de discrepanţe când vorbim despre turism rural, balneoclimateric, montan sau turismul pe litoral. Vrem astfel să putem pe masa Parlamentului o lege viabilă care să suporte cât mai puţine modificări şi care să poată fi trecută într-o formulă funcţională”, a spus Bărhălescu.
El a subliniat că proiectul de lege ar putea fi gata în maxim patru săptămâni, urmând ca ea să fie aprobată după dezbaterile din Camera Deputaţilor şi Senat. Secretarul de stat în MDRT a apreciat că legea ar putea fi promulgată peste aproximativ un an şi jumătate, însă în situaţia în care ar exista voinţă politică acest lucru s-ar putea întâmpla şi în două-trei luni.
Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor va deveni funcţional în luna ianuarie 2013
Pe de altă parte, Cristian Bărhălescu a anunţat că Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor ar putea deveni funcţional în prima lună a anului viitor (SIET). El a explicat că amânarea punerii în funcţiune a acestui sistem s-a făcut în urma discuţiilor cu patronatele din turism. SIET urma să devină funcţional în luna decembrie 2012. Secretarul de stat a precizat că în momentul de faţă acest sistem este în testări la mai multe hoteluri şi pensiuni. Cristian Bărhălescu a explicat că Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor va oferi date clare cu privire la numărul turiştilor din fiecare zonă a ţării, statistici care vor fi folosite la distribuirea fondurilor pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii.
(14 oct 2012, 11:32:25
cat despre SIET ... ar putea fi mai mult decat anagrama programului american SETI.pentru ca la ce potential avem, turistii straini sunt cam la fel de rari precum extraterestrii