Târgul de Turism al Bucovinei, deschis în cursul zilei de ieri în Parcul Central din Suceava, prezintă sucevenilor şi agenţiilor de specialitate întreaga ofertă turistică a judeţului. La deschiderea oficială a târgului au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Bărhălescu, primarul Sucevei, Ion Lungu, şi prefectul Florin Sinescu. Oficialităţile au fost servite cu plăcinte, prăjituri, ţuică şi afinată.
Pe lângă deja clasicele oferte de cazare şi masă, cei care vor să-şi petreacă o vacanţă în judeţul Suceava pot să descopere că pot să practice şi alte tipuri de turism. Ajuns la a doua ediţie, Târgul de Turism al Bucovinei reuneşte ofertele din domeniul turismului activ, balnear, rural, ecvestru, cultural, religios din cele şase zone turistice ale judeţului, Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Gura Humorului şi Rădăuţi-Siret. Autorităţile locale şi unităţile de primire turistică din toate aceste zone au venit la acest târg cu cele mai bune oferte turistice şi cu toate tipurile de activităţi pe care turiştii le pot practica. De exemplu, pe lângă pensiunile şi hotelurile din Gura Humorului, în cadrul târgului sunt prezentate şi mai multe forme ale turismului activ, off-road, tiroliană sau mountain-bike. Tot în spaţiul rezervat zonei Gura Humorului este amenajată şi o prezentare de arme pentru airsoft, un joc sportiv pentru care acest oraş poate oferi terenul necesar practicării lui. Tot la Gura Humorului a fost deschis şi un teren de minigolf.
„Ne-am dorit să arătăm ce putem să facem la Gura Humorului, în afară de a bea şi a mânca. Şi atunci am prezentat Mănăstirea Humorului şi Mănăstirea Voroneţ, cu invitaţia de a merge acolo pentru a fi vizitate, am adus oferta noastră de divertisment, de adrenalină şi pentru iarnă şi pentru vară: off-road, bicicletele, snowmobilul, tirolienele, dar şi sporturile de iarnă. Am încercat să creăm un simbol a ceea ce poate să facă un turist care vine la Gura Humorului şi stă într-o pensiune”, a spus primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc.
O altă zonă la care pensiunile şi hotelurile s-au întrecut să prezinte oferta turistică este Rădăuţi – Suceviţa - Siret. În interiorul standului sunt prezentate majoritatea unităţilor de cazare din aceste zone, precum şi obiceiurile şi tradiţiile populare. Printre ofertele prezentate este şi cea de la Forest Ecvestru Park Suceviţa. Oferta de Crăciun la această unitate cuprinde 4 nopţi de cazare cu demipensiune în perioada 22 – 26 decembrie 2012, la un preţ de 1.100 de lei/persoană/sejur în cameră dublă matriomonială şi 1.250 de lei/persoană/sejur în cameră dublă de lux. Copii sub patru ani au gratuitate, pentru cei cu vârsta între 4 şi 12 ani trebuie să se plătească 20% din preţ, iar pentru copii între 12 şi 16 ani se plăteşte 40% din preţul sejurului.
Tot în cadrul târgului sunt prezenţi şi membrii Asociaţiei „Produs în Bucovina”, precum şi Direcţia Silvică Suceava. De asemenea, copiii se pot plimba cu doi ponei aduşi special pentru acest eveniment.
Plutăritul şi river-raftingul sunt prezentate la standul zonei Dornelor
Zona Dornelor a venit cu mai multe tipuri de turism activ, printre care river-raftingul şi plutăritul, acesta din urmă fiind practicat în special în comuna Ciocăneşti. De asemenea, în standul zonei Câmpulung Moldovenesc sunt prezentate pensiunile din acest municipiu şi din localităţile învecinate. De exemplu, un sejur de cinci zile de Revelion la hotelul Zimbru din Câmpulung Moldovenesc costă 1.400 de lei de persoană în cameră dublă, 1.700 de lei de persoană în cameră single sau 3.700 de lei pentru două persoane într-un apartament. Oferta include, printre altele, 4 nopţi de cazare cu demipensiune, o cină cu specific românesc, cina festivă şi petrecerea de Revelion şi o petrecere bucovineană cu păstrăv în cobză. De asemenea, la Complexul Hotelier Eden (de trei stele) sejurul special de cinci zile de Crăciun cu demipensiune costă 175 de euro (locul în cameră dublă suite) sau 195 de euro (locul în cameră dublă trei stele superior).
Zona Fălticeni a prezentat oferta de turism cultural
Cu o prezentare extrem de reuşită au venit şi localităţile din zona Fălticeni, care au venit la acest târg atât cu tradiţiile populare, cât şi cu oferta de turism cultural. Printre alte atracţii turistice, Primăria Fălticeni promovează cele patru muzee importante din acest municipiu , Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Galeria Oamenilor de Seamă şi Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.
De asemenea, în cadrul acestui stand sunt promovate patru trasee turistice în zona Fălticeni, respectiv Fălticeni – Dolheşti – Poiana, Dolhasca – Mănăstirea Probota; Fălticeni – Baia – Mălini – Slatina şi Fălticeni – Bogdăneşti – Râşca – Slătioara. Tot în standul zonei Fălticeni este prezentată o parte din colecţia etnografică a învăţătorului Gheorghe Popa.
Nu în ultimul rând, la standul Sucevei sunt prezentate principalele obiective turistice din municipiul reşedinţă de judeţ, cu Cetatea de Scaun ca element principal.
Târgul de Turism al Bucovinei va fi deschis până duminică 14 octombrie 2012.
De precizat că la târg sunt prezenţi ziarişti de turism din ţară şi străinătate, reprezentanţi de la 44 de organizaţii şi agenţii de turism, precum şi reprezentaţi ai partenerilor externi ai judeţului Suceava din Franţa, Polonia şi Ucraina. Aceştia vor participa astăzi şi mâine la un infotrip pentru a cunoaşte principalele atracţii turistice ale judeţului Suceava.
Târgul de Turism al Bucovinei este organizat de Consiliul Judeţean, Camera de Comerţ, Instituţia Prefectului şi Primăria Suceava, în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Asociaţia pentru Turism Bucovina şi Asociaţia „Produs în Bucovina”.
(15 oct 2012, 09:01:23