Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a intervenit cu măsuri speciale de limitare a numărului de îmbolnăviri prin rujeolă la şcoala din Izvoarele Sucevei, unde învăţa fetiţa din satul Brodina de Sus care a murit luni din cauza acestei afecţiuni. Directorul executiv al DSP, dr. Ludovic Abiţei, a informat ieri că la şcoala din Izvoarele Sucevei, unde sunt înscrişi 90 de copii, 16 au fost diagnosticaţi în această săptămână cu rujeolă, dintre aceştia 11 fiind izolaţi la domiciliu, iar cinci internaţi în spital. Medicul a precizat că din analizele medicale ale minorilor depistaţi cu rujeolă a reieşit că aceştia au făcut boala deşi erau vaccinaţi împotriva ei. Dr. Ludovic Abiţei a adăugat că în cazul fetiţei decedate analizele serologice au confirmat diagnosticul de rujeolă, iar acum sunt aşteptate rezultatele probelor anatomo-patologice recoltate după deces.
„Nu am mai avut decese prin rujeolă de cel puţin cinci ani”
El a explicat că minora, de asemenea vaccinată împotriva bolii, s-a prezentat la medicul de familie din localitatea de domiciliu în data de 2 octombrie, la cinci zile de la apariţia primelor semne de rujeolă. În data de 3 octombrie, fetiţa a fost internată la Spitalul Rădăuţi, de unde, o zi mai târziu, dată fiind gravitatea situaţiei, a fost transferată la Spitalul Suceava. Aici, copila a fost internată direct la Reanimare, ea fiind diagnosticată cu complicaţii ale rujeolei, respectiv bronho-pneumonie şi miocardită.
„Epidemia de rujeolă care a evoluat în acest an în judeţ era în regres până la momentul apariţiei acestui caz nefericit. Nu am mai avut decese prin rujeolă de cel puţin cinci ani. Potrivit statisticilor, rata cazurilor de rujeolă cu complicaţii soldate cu deces este foarte mică, între 0,5 şi 1%”, a completat şeful Direcţiei de Sănătate Publică.
La şcoala din Izvoarele Sucevei cursurile continuă
Pe de altă parte, directorul executiv adjunct medical al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a arătat ieri că la şcoala din Izvoarele Sucevei cursurile continuă, însă împreună cu medicul de familie din comună s-a decis efectuarea unui triaj epidemiologic al elevilor, pentru depistarea unor eventuale noi cazuri de boală. Totodată, în unitatea de învăţământ s-a efectuat o dezinfecţie, fiind făcute şi recomandări de prevenire a altor îmbolnăviri în rândul copiilor.
Dr. Cătălina Zorescu a subliniat că în momentul de faţă se analizează antecedentele vaccinale ale fiecărui elev în parte, urmând ca, împreună cu Ministerul Sănătăţii, să se stabilească necesitatea unei vaccinări suplimentare a copiilor.
„Din punct de vedere medical, pe perioada spitalizării, s-a făcut tot ce se putea pentru fetiţa decedată. Minora avea o constituţie mai firavă, iar virusul rujeolic dă o deprimare majoră a sistemului imunitar. Aşteptăm rezultatele analizelor de laborator pentru a vedea despre ce tulpină de virus era vorba, dacă era implicat un virus mai agresiv”, a subliniat adjunctul DSP.
În acest an, în judeţ a evoluat o epidemie de rujeolă care numără până la ora actuală aproape 600 de cazuri. Rujeola, cunoscută sub numele de pojar, este o boală extrem de contagioasă care se transmite pe cale aeriană, de la o persoană infectată la alta, răspândirea ei fiind foarte dificil de controlat.Netratată, rujeola poate avea complicaţii grave, printre care otita, pneumonia şi encefalita.
Elevilor le este frică să mai meargă la cursuri
Lacrimi şi durere, ieri, la Brodina de Sus, unde locuia fetiţa răpusă de rujeolă. În timp ce părinţii copilei spun că nu ştiau ca la şcoala din Izvoarele Sucevei unde învăţa fiica lor să existe cazuri de rujeolă, vecinii din sat povestesc că elevilor le este acum teamă să mai meargă la cursuri. „Am aflat după ce a murit că şi alţi copii de la şcoală aveau rujeolă. La început n-am ştiut ce are, a zis că o doare capul, apoi că se simte tot mai rău, am crezut că e şi de la apa rece pe care a băut-o la şcoală. Am dus-o întâi la medicul de familie şi apoi la spital. Sâmbătă era mai bine, am reuşit să comunicăm cu ea, chiar dacă mai mult prin semne, şi ne-am bucurat. Duminică, însă, medicii ne-au spus că e mai grav ca atunci când am internat-o. Luni dimineaţă, când am venit la spital, la ea, gata, nu mai aveam cu cine vorbi”, mărturisesc părinţii îndureraţi.
(11 oct 2012, 14:43:12