Temperaturile scăzute înregistrate în ultima perioadă ar putea duce la începerea furnizării căldurii în municipiul Suceava, chiar de săptămâna aceasta. Conform legii, Termica ar trebui să înceapă furnizarea căldurii dacă temperatura pe timp de noapte coboară sub 10 grade trei zile consecutiv.
„În măsura în care vor continua să fie nopţi reci, precum noaptea trecută, când erau vreo 4 grade Celsius, trebuie să luăm în calcul începerea furnizării căldurii”, a spus ieri primarul Sucevei, Ion Lungu. Cu toate acestea, edilul sucevean spune că decizia nu ar trebui luată în pripă, ci doar după ce vor fi lămurite anumite aspecte:
„Trebuie să avem o discuţie cu cei de la Termica şi de la asociaţiile de proprietari, pentru că acestea nu prea sunt doritoare de a fi dată căldură mai repede, pentru că se încarcă cu cheltuieli. Cred că nu ar trebui să ne grăbim să dăm căldură, pentru că oamenii trebuie să o plătească şi sunt probleme la acest capitol, populaţia nu are putere de plată. Pe de altă parte, nu putem ţine oamenii în frig. Aşa că dacă se impune, vom da căldură, iar cei care nu vor dori să beneficieze în această perioadă, au posibilitatea să o oprească, de la gigacalorimetru”.
Dacă temperaturile scăzute se vor menţine până la finele săptămânii, este posibil ca furnizarea căldurii să înceapă în jurul datei de 15 octombrie.
Asociaţiile cer amânarea furnizării căldurii
În vreme ce unii dintre suceveni ar vrea ca furnizarea căldurii să înceapă, în special în timpul nopţii, o parte din asociaţiile de proprietari deja s-au adresat în scris conducerii Termica Suceava, solicitând ca furnizarea căldurii să înceapă, pe cât posibil, de la 1 noiembrie.
Principalul motiv pentru care cei din asociaţii nu doresc să beneficieze de căldură în luna octombrie este teama de a nu se încărca cu noi facturi pe care nu le vor putea plăti, mai ales că ajutoarele la căldură nu se acordă decât începând de luna viitoare.
Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a spus că se va ţine cont şi de solicitările venite din partea asociaţiilor de proprietari, încât, dacă temperaturile exterioare nu vor impune asigurarea căldurii populaţiei, centrala termică nu va fi pornită.
„Odată pornită, centrala trebuie să furnizeze căldură. Nu putem opri şi porni centrala de la o zi la alta, în funcţie de preferinţe, pentru că numai operaţiunea de pornire şi umplere a instalaţiilor cu apă caldă durează aproape trei zile. Putem asigura căldură, am făcut pregătirile necesare, dar mai urmărim evoluţia temperaturilor exterioare înainte de a lua o decizie”, a precizat directorul Termica.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că societatea de termoficare are în stoc o cantitate de 20.000 de tone de cărbune, suficientă pentru a asigura căldură sucevenilor mai bine de o lună de zile, dar că, pentru a fi aduse noi transporturi, mai trebuie făcute plăţi, atât din încasările de la populaţie, cât şi dintr-un ajutor guvernamental care se speră că va fi dat cel târziu săptămâna viitoare.
(10 oct 2012, 14:26:03
Eu am copil mic si vreau caldura, ca sa nu merg pe la doctori.