Apa caldă nu mai curge la robinetele a 2.700 de apartamente din municipiul Suceava, care, începând de la finele săptămânii trecute şi inclusiv luni, au fost debranşate de la Termica, din cauza datoriilor imense ale asociaţiilor de proprietari din care fac parte.
În această situaţie neplăcută se află membrii a zece asociaţii de proprietari, cele mai multe din cartierul Burdujeni – Asociaţiile 33, 41, 49, Cămin FAMOS, 38, 58 bloc 113+114, una din Obcini– Asociaţia 79, una din cartierul George Enescu – Asociaţia 47 şi una din Areni – Asociaţia Areni Observator.
În total au fost debranşate de la apă caldă 159 de scări de bloc din Suceava, numărul persoanelor afectate fiind de aproape 5.200.
Conducerea Termica a declarat că principala cauză care a determinat includerea acestor asociaţii pe lista debranşărilor o reprezintă vechimea datoriilor, precum şi cuantumul acestora.
Astfel, cele mai vechi datorii la marfa livrată sunt ale Asociaţiei 79 din Obcini (42 de apartamente), care este cu plăţile gigacaloriilor consumate la nivelul lunii martie 2011, iar cu plata penalităţilor, la nivelul lunii octombrie 2007, având de achitat în total peste 1,6 miliarde de lei vechi.
O situaţie gravă se înregistrează şi la nivelul Asociaţiei 41 din Burdujeni, cu 330 de apartamente, care a acumulat datorii de peste zece miliarde de lei vechi şi este cu plăţile mărfii consumate la nivelul lunii iunie 2011, iar cu cea a penalităţilor la nivelul lunii aprilie 2006.
Cum principalul criteriu aplicat de cei de la Termica pentru a stabili cine beneficiază sau nu de apă caldă a fost ca datoriile pentru marfa consumată (gigacalorii) să nu fie mai vechi de 2012, toţi cei care sunt cu plăţile la nivelul anului 2011 au fost „executaţi”, prin debranşarea din punctul termic.
Aşa se face că în rândul sucevenilor care nu beneficiază de apă caldă se află acum şi locatarii Asociaţiilor 58 bloc 113+114, 47 şi Areni Observator, care sunt cu plăţile la nivelul lunii decembrie 2011.
Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că toate asociaţiile aflate în situaţia de a fi debranşate au fost atenţionate din timp, au fost chemate la negocieri şi li s-a dat ocazia de a achita din datoriile restante, avertizări privind oprirea apei calde fiind afişate la toate scările de bloc din respectivele asociaţii, dar rezultatele s-au lăsat aşteptate.
Valoarea totală a datoriilor pe care cele zece asociaţii de proprietari o au de achitat către Termica este de 47 de miliarde de lei vechi, adică un sfert din suma pe care societatea de termoficare o are de încasat de la populaţie.
Suceveni cu plata la zi, lăsaţi fără apă caldă
Tăierea apei calde la asociaţiile cu datorii îi nedreptăţeşte puternic pe sucevenii care sunt la zi cu plata facturilor şi care sunt acum victimele unui sistem învechit şi prostesc, pe care nimeni nu s-a obosit să îl schimbe.
Practic, indiferent dacă sunt buni platnici sau rău-platnici, toţi au rămas acum fără apă caldă, iar acest lucru li se va întâmpla iar şi iar tuturor celor care au ghinionul să aibă pe scară sau în bloc chiar şi o singură persoană care nu are de gând să plătească vreodată ceea ce consumă.
Rău-platnicii, ameninţaţi că nu vor primi nici căldură
Debranşarea celor 2.700 de apartamente este doar o primă etapă a măsurilor pe care Termica vrea să le ia contra asociaţiilor rău-platnice.
Conducerea Termica a transmis ieri Primăriei Suceava o informare asupra măsurilor întreprinse şi a precizat că, în funcţie de încasări, în perioada următoare se va proceda similar cu restul asociaţiilor cu restanţe mari la plata energiei termice consumate.
Mai mult, conducerea Termica se gândeşte chiar la oprirea furnizării căldurii pentru asociaţiile rău-platnice:
„Sistarea furnizării apei calde menajere reprezintă o primă etapă a acţiunii de recuperare a sumelor restante, urmând ca în cazul neredresării situaţiei financiare, asociaţiile rău-platnice să fie în pericol de a nu beneficia nici de încălzire în iarna 2012-2013”.
Pe de altă parte, viceprimarul Ovidiu Doroftei consideră că măsura luată de Termica, deşi justificată din punctul de vedere al datoriilor imense acumulate de cele zece asociaţii, afectează şi locatarii care sunt la zi cu plata utilităţilor.
„Voi discuta cu cei de la Termica ca oprirea furnizării apei calde să nu se mai facă la nivelul întregii asociaţii, ci, pe cât posibil, la nivel de scară de bloc, pentru că sigur printre cei afectaţi sunt şi locatari care au fost mereu atenţi să achite ceea ce au consumat”, a spus Ovidiu Doroftei.
Peste 6.300 de suceveni, fără apă caldă
Odată cu debranşarea celor zece asociaţii de proprietari, numărul sucevenilor care nu beneficiază de apă caldă depăşeşte 6.300, pentru că, tot din cauza datoriilor imense şi a plăţilor aproape inexistente, alţi 1.184 de suceveni nu beneficiază de acest serviciu de luni de zile.
Asociaţiile debranşate cu mai mult timp în urmă sunt 75, 55 MES, 31 Eroilor şi 62, ale căror datorii depăşesc şapte miliarde de lei vechi.
(10 oct 2012, 12:01:45