Agentul de pază care acum două luni a bătut cu sălbăticie un client în stare avansată de ebrietate care făcea scandal într-o sală de jocuri din cartierul George Enescu al municipiului Suceava şi patronul care a şters imaginile surprinse de camerele de supraveghere video, pentru a le ascunse anchetatorilor adevărul, au fost trimişi ieri în judecată.
Ilie Paul Buruiană (39 de ani) a fost dat pe mâna judecătorilor pentru tentativă la omor calificat, iar afaceristul, Andrei Hatmanu (27 de ani), pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea infractorului şi mărturie mincinoasă.
Ce s-a întâmplat în sala de jocuri
Tentativa de omor calificat s-a petrecut în dimineaţa zilei de 17 august a.c., în jurul orei 4:00, atunci când un agent de pază al firmei RPG, Ilie Paul Buruiană (39 de ani), l-a bătut cu sălbăticie în sala de jocuri a SC Royal Club pe un tânăr care a ajuns în stare gravă la spital (hemoragii intracraniene), fiind nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru a-i salva viaţa.
Victima, Gabriel Marian Moşneagu (28 de ani), era în stare avansată de ebrietate şi a intrat în sala de jocuri unde se afla agentul Buruiană şi un coleg de-al acestuia, care au fost chemaţi cu puţin timp înainte să aplaneze un scandal între gestionară şi doi clienţi.
Moşneagu, susţin anchetatorii, a folosit un limbaj trivial la adresa angajatei sălii de jocuri, ameninţând-o că ar putea să fie agresată după plecarea agenţilor de pază. Inculpatul Ilie Paul Buruiană i-a atras atenţia victimei să se liniştească, însă clientul aflat în stare de ebrietate a continuat să se ia de gestionara de serviciu.
În acel moment, agentul de pază şi-a ieşit din fire, iar reacţia sa a fost deosebit de violentă şi total nejustificată.
Ilie Paul Buruiană l-a lovit pe Moşneagu cu pumnii şi coatele în cap şi în piept, victima dezechilibrându-se şi lovindu-se de un stâlp de susţinere din interiorul sălii de jocuri.
Agentul de pază l-a lovit din nou cu pumnii pe tânărul în cauză, acesta căzând peste mai multe scaune metalice şi aparate de joc.
Deşi victima era la pământ şi nu reacţiona în nici un fel, susţin anchetatorii, agentul de la RPG i-a tras mai multe picioare în cap şi în burtă.
Apoi, se arată în actul de sesizare a instanţei, Buruiană a luat un scaun din sala de jocuri, scaun cu o greutate de circa 20 de kilograme, şi a lovit victima cu acesta.
Unul dintre tinerii prezenţi în sala de jocuri a încercat să-l calmeze pe agentul de pază, însă a fost îmbrâncit de acesta din urmă.
Ulterior, Ilie Paul Buruiană şi un alt tânăr au luat victima de mâni şi de picioare şi au scos-o în afara sălii de jocuri, abandonând-o pe trotuar, cu spatele sprijinit de o jardinieră.
Opt camere de supraveghere video şi nici una nu a înregistrat bătaia din sala de jocuri
Andrei Hatmanu, celălalt inculpat în acest dosar, un tânăr din judeţul Vaslui, care locuieşte fără forme legale în municipiul Suceava, este patronul SC Royal Club Invest SRL cu sediul în municipiul Fălticeni, societatea care deţine mai multe săli de jocuri electronice, printre care şi cea din cartierul George Enescu în care s-a petrecut tentativa de omor.
La respectiva sală de jocuri erau instalate din 2010 nu mai puţin de opt camere video, însă imaginile din acea noapte fuseseră şterse, în urma unei expertize stabilindu-se că hard discul a fost formatat la câteva ore după producerea agresiunii.
La audieri, Andrei Hatmanu a declarat că nu ştie cum au dispărut acele imagini, negând că ar fi luat legătura telefonic cu agentul de pază Ilie Paul Buruiană.
Probele strânse de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava dovedesc exact contrariul, situaţie în care patronul sălii de jocuri a fost pus sub acuzare şi arestat pe data de 20 septembrie.
„La solicitarea expresă a inculpatului Buruiană Ilie Paul, inculpatul Hatmanu Andrei a şters de pe aparatura de supraveghere video înregistrările care au surprins incidentul violent, pentru a oferi ajutor autorului infracţiunii de tentativă la omor calificat şi pentru a îngreuna sau zădărnici urmărirea penală. Pe parcursul urmăririi penale, cu ocazia audierii sale în calitate de martor, inculpatul Hatmanu Andrei a făcut afirmaţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştia cu privire la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat”, se arată într-un comunicat remis ieri de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
La câteva zile după ce-a fost arestat, patronul SC Royal Club Invest SRL şi-a „amintit” că a fost rugat de agentul de pază să şteargă imaginile compromiţătoare şi a recunoscut tot, fiind eliberat de Curtea de Apel Suceava.
Poliţişti acuzaţi de procurori. ”Nu au făcut nici măcar un minim de investigaţii”
În rechizitoriul înaintat instanţei de judecată, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava vorbesc şi despre superficialitatea cu care poliţiştii care au ajuns primii la faţa locului s-au ocupat de acest caz.
După ce victima a fost scoasă afară din sala de jocuri de agentul de pază şi un tânăr care se afla la acea oră în local, a ajuns în zonă şi patronul Andrei Hatmanu.
La aproximativ o oră după agresiunea din localul său, Hatmanu, la sugestia unui alt tânăr, a sunat la numărul unic de urgenţe 112, solicitând deplasarea unei ambulanţe la faţa locului, „pentru o persoană căzută în drum”.
Deşi ştia toată povestea agresiunii, Hatmanu a declarat la 112 că nu cunoaşte împrejurările în care victima a ajuns pe trotuar.
După ce tânărul agresat a fost preluat de o ambulanţă şi dus la spital, la faţa locului au ajuns şi doi poliţişti, care, reiese din documentele trimise Tribunalului Suceava, „nu au făcut nici măcar un minim de investigaţii cu privire la împrejurările în care victima a ajuns în locul respectiv”.
„În acel moment, uşa sălii de jocuri era deschisă, iar în interior se aflau mai multe persoane care puteau fi chestionate cu privire la situaţia victimei, dar totodată puteau fi vizualizate şi înregistrările camerelor de supraveghere”, argumentează procurorii în rechizitoriu.
(10 oct 2012, 11:48:34