Sucevenii care vor să beneficieze de ajutoare la încălzirea locuinţelor au la dispoziţie, începând de săptămâna aceasta, 10.000 de cereri tip, care trebuie completate şi depuse până la finele lunii la asociaţiile de proprietari – în cazul celor abonaţi la Termica, sau direct la Primăria Suceava – în cazul celor cu centrale pe caz metan sau cu încălzire pe lemne.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a îndemnat sucevenii să profite de această oportunitate de a-şi micşora costurile de încălzire a locuinţelor, completând cererea şi ataşând toate documentele solicitate până la data de 31 octombrie, astfel încât, din noiembrie, să poată beneficia de o reducere cuprinsă între 10% şi 90% din consumul de căldură, în funcţie de veniturile fiecărei familii.
În cazul sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, subvenţia la căldură se acordă celor al căror venit net maxim pe membru de familie este de 786 lei, în vreme ce pentru persoanele singure, venitul net maxim admis este de 1.082 de lei.
Pentru cei care au centrale pe gaz sau se încălzesc pe bază de lemne, venitul maxim admis este de 615 lei venit net pe membru de familie.
Din cele 10.000 de cereri tip care trebuie completate de sucevenii ce doresc să beneficieze de ajutorul de încălzire a locuinţei, 8.000 sunt pregătite pentru cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, 1.500 pentru cei care au centrale pe gaz metan, iar 500 de cereri pentru cei care se încălzesc pe bază de lemne sau produse petroliere.
Cererile pentru beneficiarii de căldură în sistem centralizat pot fi obţinute în special de la asociaţiile de locatari, unde au fost distribuite de către municipalitate, sau de la cele două sedii ale Primăriei Suceava, din Areni şi din Burdujeni. Sucevenii cu centrale de apartament trebuie să solicite aceste cereri de la sediul Primăriei Suceava, în vreme ce pentru subvenţia la lemne cererile se distribuie de la sediul de primărie din Burdujeni.
Restricţii la acordarea ajutoarelor de încălzire
Conform legii, nu vor beneficia de ajutorul financiar familiile sau peroanele singure care posedă clădiri sau alte spaţii locative în afară de locuinţa de domiciliu; autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 1.600 de metri cubi, autoutilitare, autocamioane, remorci, rulote, şalupe, bărci cu motor sau iahturi, microbuze sau autobuze; utilaje agricole - tractor sau combină, presă de ulei sau moară de cereale, precum şi solicitanţii care au utilaje de prelucrare a lemnului - gater, drujbă, sau alte utilaje acţionate hidraulic, mecanic sau electric.
De asemenea, ajutoarele de căldură nu pot fi acordate celor care deţin depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, precum şi celor care au împrejurul locuinţei terenuri intravilane care depăşesc 1.000 de metri pătraţi în zona urbană sau 2.000 de metri pătraţi în zona rurală.
De asemenea, nu primesc subvenţii cei care deţin peste două hectare de teren extravilan sau peste trei bovine, cinci porcine, 20 ovine ori 15 familii de albine.
Nu beneficiază de subvenţii nici cei care deţin, ca familie sau persoană singură, bunurile enumerate mai sus, nu doar în proprietate, ci şi prin închiriere, concesiune, comodat sau altă formă de deţinere.
Actele necesare pentru obţinerea ajutorului de încălzire
Toate cererile completate pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţelor vor trebui să aibă anexate obligatoriu o serie de acte, precum cele care dovedesc forma de deţinere a locuinţei (proprietate, închiriere, moştenire), copie după actele de identitate şi certificatul de naştere al solicitantului şi cele ale membrilor familiei care trăiesc în aceeaşi locuinţă, precum şi documente justificative privind toate veniturile familiei sau persoanei singure care solicită acest sprijin financiar (salarii, venituri din tranzacţii imobiliare, subvenţii de stat pentru cultivarea terenurilor, creşterea animalelor, etc, pensii, indemnizaţii, alocaţii, venituri din activităţi independente).
Cei care deţin centrale de apartament şi solicită ajutor pentru încălzire trebuie să anexeze şi factura de la E.ON Gaz.
Banii pentru ajutorul de încălzire a locuinţei se dau de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava.
( 9 oct 2012, 11:16:14