Una dintre cele mai atractive destinaţii pentru iubitorii de natură şi aventură montană, Parcul Naţional Călimani, este prins într-un proiect cu o valoare de 4,5 milioane de lei, derulat de Asociaţia Tăşuleasa Social, care vizează îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară.
Realizarea activităţilor prevăzute în cadrul proiectului presupune încheierea a 13 contracte de furnizare de bunuri şi servicii. La sfârşitul lunii septembrie 2012, patru dintre acestea erau finalizate, cinci se aflau în diverse stadii de implementare şi patru în faza derulării procedurilor de achiziţii.
Una dintre activităţile principale ale acestui proiect vizează revizuirea planului de management al Parcului Naţional Călimani în ceea ce priveşte măsurile speciale de conservare care se impun pentru speciile şi habitatele de importanţă comunitară aflate pe suprafaţa acestuia, din perspectiva dublei administrări a sitului ROSCI0019 Călimani-Gurghiu: Administraţia Parcului Naţional Călimani - 20% şi Administraţia Ocolului Silvic de Regim Gheorghieni S.A.- 80%.
Pentru ca rezultatele proiectului să fie cunoscute şi pentru informarea publicului cu privire la necesitatea implementării măsurilor conservative în vederea menţinerii ariilor naturale valoroase pentru speciile şi habitatele prezente în Parcul Naţional Călimani, în cursul lunilor aprilie-iunie 2013 vor fi organizate 53 de sesiuni de informare şi conştientizare, în localităţile din zona parcului.
Activităţile proiectului se desfăşoară în cadrul Parcului Naţional Călimani şi în următoarele localităţi din zona parcului: Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Poiana Negri, Şaru Dornei, Panaci, Lunca Bradului, Răstoliţa, Batoş, Brâncoveneşti, Aluniş, Dumitriţa, Deda, Ideciu de Jos, Stânceni, Vătava, Mărişel, Josenii Bârgăului, Prundu Bârgăului, Monor, Şieuţ, Bistriţa Bârgăului, Tiha Bârgăului, Topliţa.
Durata de desfăşurare a proiectului finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Programului Operaţional Sectorial MEDIU este de 27 luni - intervalul 20 octombrie 2011 – 19 ianuarie 2014.
Parcul Naţional Călimaniare o suprafaţă de 24.041 hectare, iar în interiorul său există trei arii naturale protejate de interes naţional: Rezervaţia peisagistică 12 apostoli, Rezervaţia ştiinţifică de jnepeniş cu Pinus cembra şi Rezervaţia peisagistică mixtă Iezerul Călimanului.
Pe suprafaţa parcului au fost identificate un număr de minim de 187 specii de ciuperci, 96 de specii de muşchi, 104 specii de licheni, 774 specii de cormofite, 236 specii de microartropode edafice, 67 specii de insecte, trei specii de peşti, opt specii de amfibieni, cinci specii de reptile, 108 specii de păsări şi 20 de specii de mamifere.