Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a semnat în cursul zilei de ieri contractul pentru „proiectarea, construcţia şi punerea în funcţiune a staţiei de tratare a levigatului, a staţiei de sortare şi construirea facilităţilor auxiliare la depozitul ecologic de deşeuri de la Moara”. Contractul a fost semnat cu reprezentanţii consorţiului format din SC General Construct SRL Suceava, Efacec Engenaharia E Sistemas Portugalia şi Efacec Central Europe din Bucureşti. Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a precizat că valoarea contractului este de 27,24 milioane de lei, iar lucrările trebuie finalizate în următoarele 18 luni.
Nechifor a explicat că acest contract reprezintă etapa a doua a lucrărilor la Centrul de management Integrat al Deşeurilor de la Moara. El a arătat că în această etapă, la depozitul ecologic construit deja va fi adăugată o staţie de epurare a levigatului, staţie de sortare a gunoaielor şi o platformă publică de colectare a deşeurilor.
„Astăzi putem să spunem că demarăm practic oficial lucrările. În scurt timp vor începe efectiv aceste lucrări, pentru că interesul nostru este să ne mişcăm foarte repede”, a spus Nechifor.
La rândul său, directorul general al firmei General Construct, Viorel Nuţu, a declarat că „acest proiect este o provocare nouă pentru firma noastră. Avem convingerea şi siguranţa că vom finaliza acest proiect în termenul stabilit, însă încercăm să terminăm şi mai repede”.
Şeful administraţiei judeţene a arătat că aceste lucrări fac parte din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, finanţat din fonduri europene, valoarea totală fiind de 218 milioane de lei, fără TVA.
„La finalul contractului, judeţul Suceava va deţine un depozit ecologic de deşeuri conform normelor europene”, a subliniat Nechifor, care a mai arătat că noua groapă ecologică de la Moara ar urma să fie funcţională din anul 2014. Construcţia gropii de gunoi de la Moara a început în vara anului 2010.
Cătălin Nechifor a mai afirmat că în prezent au fost demarate procedurile pentru începerea lucrărilor la cea de-a doua groapă de deşeuri, care ar urma să fie construită în comuna Pojorâta.
În cadrul proiectului vor mai fi construite trei staţii noi de transfer al deşeurilor şi două staţii de colectare, precum şi un sistem de colectare selectivă a deşeurilor, cu 6.426 de platforme şi 7.362 de containere.