Scenele de groază cu câini care se zbat şi agonizează în ochii trecătorilor revin în actualitate pe străzile Sucevei. În ultima perioadă, la interval de câteva zile, iubitorii de animale semnalează noi cazuri de câini fără stăpân care sunt otrăviţi. Ultimul episod de acest gen s-a petrecut miercuri noapte, când mai mulţi câini care se aflau pe strada Petru Rareş, în zona „Paşapoarte”, au murit după ce s-au chinuit mai bine de o oră.
„Sângerează, fac spume, se chinuie şi urlă foarte tare”
Printre câinii otrăviţi se numără şi un pechinez, patrupedul unei femei care locuieşte în zonă.
Felicia Onuţ a declarat: „Am sunat la politie, la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV), nici nu mai ştiu unde am sunat. Au fost otrăviţi vreo şapte câini numai pe această stradă. Mi-au otrăvit şi căţelul de casă, un pechinez. Acum aproximativ trei luni au mai fost omorâţi tot vreo şase-şapte şi tot în stilul ăsta. Sângerează, fac spume, se chinuie şi urlă foarte tare”.
Ieri dimineaţă, când o echipă de inspectori ai Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava a ajuns la faţa locului pentru a ridica patrupedele moarte şi a le examina pentru a stabili cu ce au fost otrăvite, nu le-a mai găsit.
Vasile Semeniuc, şeful Serviciului de Inspecţie şi Control al DSV Suceava, a declarat: „Echipa deplasată joi dimineaţă la prima oră a constatat că animalele nu mai erau acolo. Am făcut investigaţii în zonă, am găsit şi o serie de poze cu câinii morţi, cinci la număr. Ni s-a spus că a venit cineva şi i-a luat. Am făcut investigaţii, am sunat la primărie, să vedem dacă nu i-au luat cei de la serviciul de ecarisaj, aşa cum au obligaţia, de altfel. Ni s-a spus de acolo că ei nu au fost informaţi şi nu ştiu nimic de aceşti câini”.
80 de suceveni muşcaţi în fiecare lună de câini
Viceprimarul Sucevei Ovidiu Doroftei a declarat şi el că lucrătorii de la primărie nu au nici o legătură cu acest caz şi nici nu au ridicat ei patrupedele moarte.
„Primăria Suceava, prin biroul de specialitate din cadrul Direcţiei Domeniului Public, nu are de a face cu faptele reprobabile care s-au produs miercuri noapte, însă motivaţia acestor acţiuni este una foarte simplă şi o ştie fiecare cetăţean. În medie, lunar, 80 de persoane sunt muşcate de câinii fără stăpân din Suceava. După cum se ştie, facem eforturi pentru a construi un nou adăpost pentru câinii comunitari pentru a limita acest fenomen la nivelul municipiului Suceava şi nu se pune problema de astfel de acţiuni”, a declarat Ovidiu Doroftei.
Oficial, câinii mor de moarte bună
În luna august a acestui an, o tânără care locuieşte în cartierul Obcini a dus la Direcţia Sanitar Veterinară trei câini care muriseră în condiţii aproape identice cu cei de miercuri seară. Deşi iniţial i s-a confirmat, e drept neoficial, că maidanezii sunt otrăviţi, răspunsul oficial a fost diametral opus.
„În scrisoarea oficială mă anunţau că aceştia câini nu au fost otrăviţi. Este ceva comico-tragic. Trăim într-o societate în care nu-ţi găseşti nicăieri dreptate, rămâne să ne facă dreptate doar cel de sus”, a declarat tânăra.
Cu ce se ocupă „Pro Anima”?
În timp ce iubitorii de animale sunt convinşi că nu se doreşte căutarea celor vinovaţi, iar acţiunea de otrăvire este una organizată, există şi numeroşi suceveni care, exasperaţi de haitele de câini, au ajuns să încurajeze astfel de acţiuni de exterminare extreme, iar unii chiar să le pună în aplicare.
Foarte mulţi iubitori de animale se plâng şi de reacţiile foarte palide ale membrilor asociaţiei de protecţie a animalelor „Pro Anima”, care iau atitudine doar atunci când vine vorba de adăpostul din lunca Sucevei şi de eventuale fonduri pentru acesta.
( 5 oct 2012, 11:09:35