ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a sfinţit ieri, împreună cu un sobor de preoţi, două cruci aurite care vor fi montate pe cupolele de la intrarea în Catedrala „Naşterea Domnului” de pe Mărăşeşti, cupole situate deasupra spaţiilor unde vor fi magazinele cu obiecte bisericeşti.
Crucile sfinţite ieri se adaugă celorlalte cinci cruci care deja strălucesc pe turlele laterale, pe turla de deasupra altarului şi pe turla de la intrarea în biserică.
În prezenţa unui grup restrâns de credincioşi, ÎPS Pimen a oficiat, împreună că fraţii Argatu (preotul paroh Petru Argatu, pr. Gavril Argatu, pr. Ştefan Argatu, slujitori ai Catedralei cu hramul „Naşterea Domnului” Suceava), pr. Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei, şi pr. Nicolae Horga, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Suceveişi Rădăuţilor,o scurtă slujbă de sfinţire şi a stropit cu agheasmă crucile aurite, dar şi pe credincioşi.
La slujba de sfinţire au fost prezente şi oficialităţilor locale, printre care primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Băişanu, medicul Tiberius Brădăţan, consilier local PSD.
Şapte cruci din inox aurit strălucesc pe Catedrala „Naşterea Domnului”
Cele două cruci sunt confecţionate din inox aurit, la o firmă din Arad, al cărei meşter, Gheorghe Lazăr, a fost ieri prezent la eveniment. Preotul paroh Petru Argatu i-a mulţumit meşterului, artistul Lazăr, cel care a făcut crucile, numindu-l „înzestrat de Dumnezeu”. Preotul a adăugat că „materialul pentru cele două cruci a fost pus de Gheorghe Lazăr, noi am contribuit doar cu materialul cu care s-au aurit crucile, care este foarte scump”.
Pe turlele Catedralei „Naşterea Domnului” din municipiul Suceava vor străluci şapte cruci, după montarea celor două de ieri. Preotul paroh Petru Argatu a explicat că la confecţionarea crucilor s-au folosit foi de aur de 24 de karate, pe o suprafaţă totală de cel puţin 60 de metri pătraţi, procedeul de aurire a crucilor presupunând o tehnologie specială, de ultimă generaţie, adusă din SUA.
Catedrala, construită cu mari sacrificii, în vremuri grele
ÎPS Pimen le-a explicat credincioşilor că ceea ce s-a făcut la catedrală, inclusiv cele două cruci, „este o jertfă materială, o jertfă sufletească”. În cuvântul său, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a amintit de ajutorul pe care municipalitatea suceveană, primarul Ion Lungu, Consiliul Local, l-au acordat ridicării catedralei, dar şi de inginerii, arhitecţii, preoţii Catedralei „Naşterea Domnului”, care, tot prin jertfă, „fiecare după puterile lui”, au contribuit la ridicarea acestui „edificiu”, „o lucrare reprezentativă prin arhitectură pentru oraş”, despre care, a mai spus Pimen, „se va vorbi peste veacuri, că a fost construit cu mari sacrificii, în vremuri grele”.
„Nu sunteţi un venetic, sunteţi unul de-al nostru, bucovinean, vă străduiţi pentru drepturile Bucovinei”
Arhiepiscopul Sucevei a amintit că Biserica se roagă pentru fiecare persoană care ajută la ridicarea unei biserici, „care aduce daruri la biserică şi îi ajută pe cei sărmani”.
Cu modestia cu care ne-a obişnuit, ÎPS Pimen a mai completat că este un „venetic”, amintind că nu s-a născut în Bucovina, dar că „oameni din Bucovina sunt deosebit de buni, harnici, generoşi, credincioşi, cum nu găseşti în altă parte”. În replică, preotul paroh Petru Argatu i-a spus Arhiepiscopului: „nu sunteţi un venetic, sunteţi unul de-al nostru, bucovinean, vă străduiţi pentru drepturile Bucovinei”.
După ce a mulţumit tuturor oamenilor, instituţiilor, Consiliului Parohial, voluntarilor, credincioşilor din parohie şi nu numai, care au ajutat cu cât au putut la continuarea lucrărilor la catedrală, preotul paroh Petru Argatu i-a invitat pe toţi cei prezenţi să facă un tur al catedralei. „Mulţumesc tuturor donatorilor, ostenitorilor, binefăcătorilor acestei biserici”, a conchis preotul Argatu.