Comuna suceveană Vama va fi în sărbătoare timp de două zile, pe 6 și 7 octombrie. Pe stadionul din comună se derulează simultan Zilele Comunei și Festivalul Hribului – ediția a V-a. Manifestarea este organizată de Primăria Vama și Consiliul Judeţean Suceava, cu sprijinul unor sponsori și al unor instituții sucevene.
Potrivit precizărilor directorului serbărilor, consilier local DănuțCostel Gireadă, vămenii au pregătit pentru participanții la eveniment numeroase atracții de toate genurile. Printre primele elemente spectaculoase se numără apariția unor care alegorice. Directorul Gireadă ne-a spus: „Vor fi două care alegorice, unul purtător al Măriei Sale Hribul, regele festivalului, care este firesc să deschidă distracția, dar și un car cu tematică istorică, în care se vor afla Ștefan cel Mare și suita de oșteni, care vor arăta exact ca în vechime, cu armuri și scuturi cu tot. Dar nu este singura bucurie pe care o oferim publicului. Pentru că este un festival dedicat ciupercilor, mai ales hribului, sigur că vor putea fi degustate zeci de preparate din ciuperci, care de care mai gustoase”.
Aceeași sursă ne-a mai explicat că, deși a fost o vară secetoasă, organizatorii au făcut rost de hribii necesari cu ajutorul viceprimarului comunei. „A fost mai greu anul acesta și hribul a fost foarte scump la noi, pentru că s-au găsit mai puțini în păduri și un singur kilogram a costat cam 70 de lei la centrele de achiziții. Ne-a ajutat însă viceprimarul, care are o afacere cu ciuperci în familie și a rupt din afacerea lui 100 de kilograme de hribi ca să iasă festivalul așa cum își doresc vămenii”, a mai spus Gireadă.
Directorul serbărilor a dezvăluit și modul în care primarul comunei se va implica în eveniment. ”Primarul nostru, Nicolai Baltag, nu va fi doar purtătorul eșarfei tricolore și omul cu discursul, cum se obișnuiește. Dumnealui este om gospodar și va pune umărul consistent, chiar va amesteca personal în mămăliga cea mare pe care o vom face la fața locului, pe stadion”, a explicat Gireadă.
În afara concursurilor și expozițiilor culinare, participanții la serbările vămene se vor mai putea delecta cu spectacole de muzică și dansuri de genuri diferite, susținute de formații și artiști foarte apreciați în zonă. Printre aceștia se numără Ansamblul ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, Alexandru Recolciuc, Călin Brăteanu, Ansamblul ”Cetina” din Vama, Cornel Simionescu și trupa ”Maeștrii Sufletului”, precum și multe alte ansambluri și interpreți din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud și Suceava și din București.
Momentele artistice vor fi completate și cu o scenetă ntitulată ”Eurociobanul din Sălătruc”, în interpretarea lui Cornel Constantin Simionescu.
Dacă prima seară a serbărilor vămene se va încheia în stil popular cu un uriașfoc de tabără, pentru ultima noapte de distracție organizatorii au pregătit un final ce se dorește apoteotic, cu 14 minute de foc de artificii.
Directorul serbărilor de la Vama a ținut să mai precizeze că, deși tot ce s-a pregătit pentru eveniment este destul de costisitor, nici un leu nu va fi cheltuit pentru distracție de la bugetul local. ”Totul se face din sponsorizări, cu bunăvoința unor mari agenți economici și chiar cu sprijinul unor persoane fizice. Ca persoană fizică ne-a ajutat și consilierul județean Nicolai Bereanu și mulți alți oameni sufletiști care au înțeles că este greu să ducem o tradiție frumoasă mai departe cu bani puțini, dar nu putem să renunțăm numai pentru că este criză”, a spus Gireadă.