Peste 2.000 de tineri care au absolvit în acest an o unitate de învăţământ s-au înscris la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava pentru a solicita şomaj, numărul acestora fiind cu aproximativ 30% mai mare decât al absolvenţilor care au fost în aceeaşi situaţie anul trecut.
După cum a declarat Mirela Adomnicăi, directorul adjunct al AJOFM Suceava, au fost înregistrate 2.019 dosare pentru indemnizaţie de şomaj din partea absolvenţilor, în timp ce anul trecut s-au înregistrat 1.565 de dosare de acest gen.
Conform prevederilor legale, se încearcă încadrarea în muncă a tinerilor luaţi în evidenţe în funcţie de oferta existentă, după care, la solicitarea absolventului, după două luni, se poate întocmi dosarul de şomaj, indemnizaţia fiind de 250 de lei pe lună, timp de şase luni de zile.
Cifrele statistice nu fac decât să confirme criza de locuri de muncă din Suceava, aceasta afectând cel mai mult în tinerii proaspăt absolvenţi, alături de şomerii de peste 45 de ani. Tinerii îşi găsesc greu un loc de muncă în condiţiile în care foarte mulţi angajatori cer experienţă, iar cei care sunt dispuşi totuşi să-i încadreze le oferă salarii foarte mici. De cealaltă parte, angajatorii se plâng că absolvenţii sunt slab pregătiţi, fiind departe de specializările trecute în diplome.
O analiză efectuată de AJOFM Suceava la începutul lunii august a arătat că cei mai mulţi absolvenţi care solicită şomaj au terminat un liceu de specialitate şi sunt din mediul rural.