Lăcomia unor suceveni care au beneficiat de ajutoare de căldură pentru iarna trecută, deşi ştiau că nu respectă condiţiile legale, îi va costa scump, aceştia nu doar fiind obligaţi să returneze toţi banii primiţi, ci riscând să fie judecaţi penal, pentru fals în acte.
Riscurile completării greşite a cererilor de acordare a ajutoarelor de încălzire a locuinţei au fost prezentate ieri de reprezentanţii Primăriei Suceava, care au şi dat exemple concrete de suceveni care au fost prinşi „cu mâţa în sac”, după ce au dat declaraţii pe propria răspundere.
„În urma controlului efectuat în luna august au fost identificate 129 de persoane, beneficiari de ajutoare de încălzire, care au solicitat şi au primit subvenţii de la APIA, atât pentru teren, cât şi pentru animale. Deţinerea acestora, de la un anumit nivel, este unul din principalele motive de excludere de la acordarea ajutorului de încălzire”, a declarat şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, Narcisa Marchitan.
Numărul total al sucevenilor descoperiţi că au făcut declaraţii false, pentru a încasa subvenţii la încălzirea locuinţelor, este mult mai mare, chiar şi în condiţiile în care controalele s-au făcut doar la o parte dintre beneficiari.
„La mulţi se constată cu au minţit cu bună ştiinţă, iar acum ne pun în situaţii delicate, de a recupera banii de la ei, să le punem popriri pe venituri ori pe bunuri”, a adăugat primarul Ion Lungu, care a făcut apel la reprezentanţii asociaţiilor de proprietari să le explice bine oamenilor cum trebuie completate cererile şi ce riscă.
Astfel, pe lângă faptul că trebuie să dea înapoi toţi banii de care au beneficiat ilegal, cei descoperiţi cu declaraţii mincinoase pot fi traşi la răspundere şi penal, pentru fals în acte.