Anul nou academic a debutat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava cu şapte specializări mai puţine, şi asta, din lipsă de studenţi.
Rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a spus că este vorba despre două specializări de la cursurile de licenţă şi cinci specializări de la cele de masterat, specializări unde numărul de studenţi nu a atins minimul necesar de cursanţi pentru a putea funcţiona, şi anume 25.
„În aceste condiţii, conducerile facultăţilor au decis desfiinţarea specializărilor şi repartizarea studenţilor care au optat pentru aceste profiluri către specializări asemănătoare, bineînţeles, cu acordul acestora”.
La cursurile de licenţă au fost desfiinţate specializările Inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism, din cadrul Facultăţii de Inginerie Alimentară, şi Ingineria şi protecţia mediului în industrie, din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică.
De la masterat, au fost desfiinţate cinci specializări, respectiv Inginerie mecanică asistată de calculator, de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Protejarea, valorificarea şi managementul patrimoniului şi Studii Europene, din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie, Etica organizaţională şi audit etic, tot de la Facultatea de Istorie şi Geografie, şi Didactica limbilor moderne, din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării.
Alte două specializări funcţionează cu un număr de studenţi sub efectivul minim cerut
Potrivit rectorului Valentin Popa, „încă alte două specializări din cadrul USV nu au atins numărul minim de cursanţi necesar pentru a funcţiona, însă au primit aprobarea de a începe anul academic cu 20 de studenţi, în loc de 25”. Este vorba despre Limba ucraineană şi Filosofie, profiluri care, cu aprobarea Senatului USV, vor funcţiona în acest an academic cu 20 de studenţi.
USVa început noul an universitar cu 11 mii de studenţi, din care 3.800 sunt în anul 1. Din cei 3.800 de boboci, 2.500 sunt înmatriculaţi în primul an la 47 de programe de licenţă. Restul bobocilor vor urma 33 de programe de master, nouă de învăţământ la distanţă şi 14 programe de doctorat.
USVare în acest an de trei ori mai mulţi studenţi din Republica Moldova decât în anul academic anterior. „Avem 125 de studenţi din Republica Moldova şi acest lucru se datorează şi numărului mai mare de locuri acordat, dar şi unei mai bune promovări a universităţii. Timp de zece zile, o caravană USV a promovat instituţia noastră în Republica Moldova”, a mai spus rectorul Valentin Popa.
( 3 oct 2012, 08:02:52