Seceta prelungită dar şi intervenţia omului, care a cules chiar şi puţinele ciuperci şi fructe de pădure din codrii Sucevei, au acum efecte dezastruoase asupra locuitorilor unor sate de munte, care se văd invadaţi în propriile gospodării de urşi şi mistreţi.
Mânate de foame, animalele sălbatice par să fi uitat de frică, năvălesc în gospodării, ignorând gardurile cu sârmă ghimpată, lătratul câinilor şi strigătele oamenilor.
În această situaţie se află şi numeroşi locuitori ai comunei Vama, care după ce au fost „călcaţi” de urs, acum îşi văd distruse curţile, gardurile şi grădinile de turme de mistreţi disperaţi să găsească hrana de care au nevoie pentru a supravieţui.
“Au venit în curte chiar până la câţiva metri de zidul casei. Au rupt gardul întărit cu sârmă ghimpată şi au făcut arătură în jurul casei. Nu i-a oprit nimic, nici câinii nu i-au mai pus pe fugă. Situaţia e scăpată de sub control”, spune Gheorghe Negură, căruia, anul acesta, ursul i-a ucis un taur de 750 de kg.
Acesta e conştient că animalele sălbatice au ajuns până în sat pentru că nu mai au ce mânca în pădure, dar, pe bună dreptate, se întreabă de ce gestionarii fondurilor de vânătoare, în cazul de faţă Fondul Cinegetic 25 Dragoşa, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, AVPSLR ”Hunters” Iaşi şi AJVPS Suceava, care deţin suprafeţele din perimetrul Doabra – Fundoi.
Şansele ca cei care au de suferit de pe urma atacurilor animalelor sălbatice să fie despăgubiţi sunt foarte mici, pentru că legea prevede ca şi proprietarii să respecte anumite condiţii şi să îşi asigure paza bunurilor prin mijloace fizice sau chimice, cu aparate speciale de alungare a animalelor sau cu substanţe care le ţin la distanţă prin mirosul lor.