,,Ziua Mondiala a Inimii”, 29 Septembrie,este celebrata în acest an sub sloganul “Inima femeii bate pentru fiecare copil, cămin şi naţiune”.
Bolile cardiovasculare fac anual, la nivel mondial, peste 17 milioane de victime
Începând cu anul 2000, Ziua Mondială a Inimii este marcată, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a UNESCO, organizaţiile de sănătate, societăţile specializate în cardiologie, fundaţiile, instituţiile guvernamentale şi de sănătate organizând cu această ocazie diverse manifestări (simpozioane, conferinţe, mese rotunde, concursuri sportive…) pentru a informa populaţia cum să prevină bolile cardiovasculare care fac anual, la nivel mondial, peste 17 milioane de victime.
Acţiunile organizate cu acest prilej îşi propun să evidenţieze factorii de risc în afecţiunile cardiovasculare, atrăgândatenţia populaţiei asupra faptului că acestea reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate.
Sloganul“Inima femeii bate pentru fiecare copil, cămin şi naţiune” are ca scop încurajarea femeilor de a se preocupa mai mult de sănătatea inimii lor şi a copiilor lor, precum şi sporirea atenţiei personalului medical în privinţa bolilor cardiovasculare în rândul femeilor.
România ocupă locul 3 în lume în ceea ce priveşte decesul din cauza bolilor cardiovasculare
Sunt trei paşi simpli care trebuie asumaţi de fiecare familie:1.Eliminarea fumatului în cămin; 2. Alimentaţie sănătoasă: consumul de fructe şi legume şi limitarea aportului de sare; 3. Cunoaşterea în scop preventiv a unor parametri cardiovasculari (tensiune arterială, colesterol şi glucoză în sânge) se poate face astăzi cu mijloace puţin costisitoare.
În România riscul bolilor cardiovasculare suplimentar la femei decurge din sedentarism, colesterol seric total şi obezitate evaluate la cote superioare bărbaţilor.
România ocupă locul 3 în lume în ceea ce priveşte decesul din cauza bolilor cardiovasculare, 62% dintre români mor din cauza bolilor de inimă.
Federaţia Mondială a Inimii recomandă în acest an o dieta sănătoasă, săracă în grăsimi saturate şi sare, dar bogată în fructe şi legume.
Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viaţă sănătos (în care exerciţiile fizice sunt foarte importante), poate reduce semnificativ riscul de apariţie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale.