Peste 25.000 de cultivatori de teren agricol din judeţ pot depune cereri pentru a primi un ajutor financiar pentru compensarea efectelor secetei din acest an. Din 12 septembrie, când a debutat perioada de depunere a cererilor, s-au adunat deja peste 5.000, centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) din judeţ procesând zilnic sute de dosare, chiar 1.000 în ultimele zile.
Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Schipor, a declarat că la finele săptămânii trecute judeţul Suceava se afla pe primul loc pe ţară la număr de cereri şi dacă toţi potenţialii beneficiari vor solicita acest sprijin financiar, s-ar putea ajunge la peste 25.000 de dosare aprobate în judeţ.
Vasile Schipor a declarat: „Avem aproape toţi oamenii din Direcţia Agricolă trimişi în teritoriu, la centrele APIA, pentru a evita pe cât posibil aglomeraţia. Suntem sprijiniţi şi de personal de la APIA şi de angajaţi de la primării şi în paralel lucrăm şi la introducerea datelor în Registrul electronic pentru ca plăţile să poată fi începute de la 1 noiembrie, în condiţiile în care se primesc cereri până pe 15 octombrie”.
Subvenţia, pentru cei care lucrează de la unu la zece hectare
Ajutorul financiar este de un milion de lei vechi la hectar şi este oferit prin HG 897/2012 privind schema de ajutor minimis pentru compensarea efectului fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011-2012 asupra culturilor agricole. Foarte important de precizat este că orice cultivator de teren care lucrează între unu şi zece hectare poate solicita acest sprijin financiar, excepţie făcând terenurile cu păşune şi fâneţe.
Cei care doresc să obţină aceste ajutoare trebuie să depună o serie de documente, mai exact: copia actului de identitate a solicitantului sau o împuternicire ori procură notarială şi copia actului de identitate a reprezentantului legal; dovada contului activ în bancă sau la trezorerie; copia cererii unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012 de la centrul local APIA arondat, certificată cu sintagma „conform cu originalul”; adeverinţă în original care să ateste suprafaţa de teren utilizată din Registrul Agricol, din care să reiasă că deţine suprafeţe de culturi agricole în teren arabil de minim un ha, această adeverinţă fiind valabilă doar pentru beneficiarii care nu sunt înscrişi în evidenţele APIA.
Cererile se pot depune la cel mai apropiat centru local deschis pentru aceste subvenţii. Centrele locale se găsesc la Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vatra Dornei, Botoşana, Siret, Rădăuţi şi Vicovu de Sus.