Inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava întâmpină dificultăţi în efectuarea controalelor în teren, care urmăresc dacă agricultorii care cer subvenţii europene îşi respectă angajamentele luate, mulţi dintre cei vizaţi evitând să meargă în câmp cu angajaţii APIA.
Angela Coroleuca, directoarea APIA Suceava, a declarat: „S-a efectuat controlul la 1.863 de fermieri, iar până la finalul acestei săptămâni mai trebuie să verificăm încă 279 de beneficiari. Facem un apel la fermierii care sunt contactaţi de inspectorii APIA, să răspundă solicitărilor de a-i însoţi la controalele efectuate în teren. Mulţi dintre ei au evitat, iar unii evită în continuare aceste controale”.
Ea a explicat că aceste verificări urmăresc dacă cei care solicită subvenţii europene pentru condiţii de agromediu (în zona de munte) respectă condiţiile specifice, adică dacă terenurile sunt cosite şi eliberate în cel mult două săptămâni şi dacă păşunile sunt cosite manual, aşa cum şi-au luat angajamentul cei care vor aceste subvenţii.
APIA trebuie să finalizeze verificările în teren până pe 30 septembrie, după care, de pe 15 octombrie, va începe autorizarea plăţilor pentru beneficiarii eligibili.
Aceste controale în teren se fac în mod aleatoriu, fiind selectaţi 2.142 de agricultori din localităţi arendate Centrului Local Câmpulung Moldovenesc (Câmpulung Moldovenesc, Breaza, Frumosu, Fundu Moldovei, Izvoarele Sucevei, Moldova Suliţa, Moldoviţa, Pojorâta, Sadova, Vama şi Vatra Moldoviţei). La beneficiarii la care se constată că nu sunt respectate condiţiile impuse la semnarea dosarelor de subvenţie se diminuează valoarea ajutorului financiar, în cazul unor nereguli grave putându-se ajunge la tăierea totală de la plată.
În altă ordine de idei, pe 21 septembrie, APIA Suceava a finalizat campania de primire a cererilor pentru schema de ajutor specific acordată producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele montane defavorizate.
La APIA Suceavas-a depus un numar total de 8.527de cereri, prin care s-a solicitat subvenţie pentru 28.321de capete de bovine. Suceava este judeţul cu cele mai multe cereri primite pentru acest sprijin, urmat de Bistriţa-Năsăud şi Harghita.