Nu mai puţin de 12 dosare referitoare la vite ucise şi pagube produse de fiare în gospodării au fost înregistrate în ultimele luni la Vama. Este posibil însă ca nu toate atacurile animalelor sălbatice să fi fost raportate oficial, pentru că mulţi dintre săteni nu mai pierd timpul cu întocmirea documentelor dacă au mai păţit aşa ceva în trecut şi ştiu că au şanse minime de a primi despăgubiri. Primarul comunei, Nicolai Baltag, spune că autorităţile locale au făcut tot ce le stă în putere pentru a-i ajuta pe localnici, dar că din punct de vedere legal nu pot interveni nici prin prinderea animalelor agresive şi nici prin despăgubirea directă a proprietarilor afectaţi de atacurile acestora, pur şi simplu pentru că alte instituţii sunt abilitate de lege să facă asta şi nu autorităţile locale. Cazuri asemănătoare s-au înregistrat recent şi la Câmpulung Moldovenesc, dar nici la nivel de municipiu autorităţile nu au putut decât să facă nişte demersuri birocratice.
Mistreţii şi urşii dau năvală
La Vama, sarabanda pagubelor a fost declanşată în luna mai. Au fost opt cazuri succesive în care mistreţii au dat iama prin terenurile oamenilor, au distrus grădini şi fâneţe. Porcii sălbatici au produs doar pagube materiale, dar au urmat şi atacuri sângeroase asupra turmelor aflate la păşunat, care au fost sfâşiate de urşi.
Prima plângere a venit din partea localnicei Rozalia Negură. Pe 25 mai, un urs a atacat şi i-a ucis, spre dimineaţă, pe o proprietate îngrădită, un taur de 5 ani, care avea 750 kg şi valora 5.000 de lei. Medicul veterinar a confirmat că vita a fost răpită şi ucisă de un urs mascul.
Au urmat uciderea tot de către urs a două vite ale localnicei Sabina Toma şi a încă uneia ce a aparţinut Mărioarei Poenaru din comună. Cel mai recent atac al ursului s-a produs pe 5 septembrie, pe păşunea lui Gavril Călinescu. Proprietarul a fost anunţat în jurul orei 23 că un urs a năvălit pe păşune, a atacat o junincă şi s-a luptat crâncen cu un taur. Cele două vite au scăpat cu viaţă, dar au fost rănite grav.
Asalturile fiarelor pădurii s-au produs mai ales în perimetrul Doabra – Fundoi şi în zone unde există fonduri de vânătoare gestionate de Fondul Cinegetic 25 Dragoşa, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, AVPSLR ”Hunters” Iaşi şi AJVPS Suceava.
Procedură stufoasă
Potrivit legislaţiei actuale, procedura ce trebuie urmată în astfel de cazuri pentru solicitarea de daune este stufoasă şi pare total ineficientă. Primarul Nicolai Baltag ne-a explicat că autoritatea locală a făcut tot ce putea, dar celelalte instituţii implicate au găsit diferite motive pentru ca proprietarii animalelor ucise să nu fie despăgubiţi. În cazul Rozaliei Negură, deşi animalul sălbatic a intrat pe o proprietate îngrădită şi a ucis, femeii i s-a reproşat că nu a păzit taurul pe timp de noapte şi i s-a respins cererea de despăgubire. În cazul celui mai recent atac, pentru că animalele au rămas în viaţă, nici nu a fost întocmit un proces verbal de constatare a pagubelor, iar Gavril Călinescu s-a ales cu timp pierdut pentru birocraţie şi cu două vite bolnave. Mai mult, de frica unui nou atac, a fost silit să coboare tot efectivul de vite de pe munte şi să scurteze astfel cu aproape o lună sezonul de păşunat.
„Eu dau dreptate oamenilor, dar primăria nu poate face prea multe. Cei ce păţesc aşa ceva trebuie să ştie că legea prevede în prezent că se constată paguba pe baza cererii scrise a păgubaşului. Cererea trebuie depusă la primărie în termen de 24 de ore de la momentul constatării pagubei. În 24 de ore de la depunerea cererii, primarul convoacă o comisie formată din un reprezentant al primăriei, un reprezentant de la ITRSV şi unul de la Direcţia pentru Agricultură Suceava. Comisia vine, face constatarea şi puterea noastră de a interveni se opreşte aici. Mai departe, dacă omul are sau nu dreptul la despăgubiri hotărăsc celelalte instituţii implicate. De multe ori răspunsul lor a venit însă foarte târziu şi practic nu ştiu de nici unul dintre aceste cazuri în care să fi fost acordate despăgubirile, cel puţin noi nu am fost informaţi”, a declarat primarul Baltag.
Înregistrare video cu ursul
Autorităţile din Vama nu pot spune dacă vitele au fost ucise ori rănite de un singur urs sau de mai mulţi. Primarul a auzit şi el acelaşi zvon care i-a speriat pe vecinii din Câmpulung, potrivit căruia urşi din alte zone ar fi fost aduşi în pădurile locale de către silvicultori sau de gestionari ai unor fonduri de vânătoare, dar nu a primit confirmări oficiale. Deocamdată există o singură certitudine: un urs adult a fost înregistrat video în luna mai, pe o cameră de supraveghere de pe un fond de vânătoare, noaptea, în timp ce venise să se înfrupte pe păşune din leşul unui taur ucis anterior. Este vorba despre un exemplar puternic, de mari dimensiuni, despre care vânătorii care au văzut înregistrarea spun că ar cântări peste 600 kg, dar nu există nici o dovadă concretă că este acelaşi animal care a sfârtecat vitele. Primarul comunei spune că a cerut gestionarilor fondurilor de vânătoare să ia măsuri, dar aceştia au invocat faptul că nu le permite legea să împuşte ursul.
Primarul Baltag a explicat: ”Eu nu ţin morţiş să ucidem animalele prin păduri, aş fi vrut să nu fie necesar niciodată, dar consider că acest urs care a devenit agresiv trebuie împuşcat. Mă gândesc că sunt copii care trebuie să treacă prin acele locuri în drum spre şcoală, există gospodării izolate, iar animalul poate pune în pericol vieţi dacă s-a obişnuit deja să atace astfel. Cei de la fondurile de vânătoare susţin că nu pot face asta decât în sezonul următor de vânătoare la urs, pentru că acum nu au cotă de vânat pentru aşa ceva. Ar trebui să obţină în mod excepţional o suplimentare de cotă ca să împuşte ursul, asta ar trebui cerută de ITRSV la ministerul de resort şi fac un apel către autorităţi să ne ajute”.
Explicaţii
Chiar dacă par de neînţeles pentru noi, atât atacurile urşilor, cât şi lipsa de reacţie a unor instituţii au explicaţii logice. Sub acoperirea anonimatului, un pădurar câmpulungean ne-a spus că isteria naţională împotriva urşilor este nejustificată şi că nici nu va fi rezolvată prin împuşcarea animalelor, pentru că statul nu are interesul să facă asta.
”În primul rând ursul nu este de felul lui un ucigaş în serie, un monstru pe care ar trebui să îl stârpim. E un animal ca oricare altul, care trebuie să se hrănească şi să se apere cum poate mai bine. Toamna ursul se pregăteşte de hibernare şi încearcă instinctiv să se hrănească mai bine. Din cauza secetei, pădurea nu îi oferă acum mai nimic şi se apucă de vânat. E soluţia lui ca să nu moară de foame la iarnă. În alte cazuri ţipăm că a intrat ursul în grădină, dar uităm că avem în fundul grădinii resturi alimentare aruncate ca la tomberon, că aşa se practică încă la sate, se aruncă gunoiul în fundul grădinii şi din când în când i se dă foc. Pentru animalul flămând, acele resturi sunt o tentaţie şi se va lupta să le obţină, cam aşa cum ne luptam noi unii cu alţii când stăteam undeva la coadă acum nişte ani şi era marfa pe terminate”, a declarat pădurarul, care a mai adăugat că „pe de altă parte, orice animal care a fost stresat, alungat, hăituit sau atacat e normal că ripostează. Ba poate chiar să prindă ură faţă de om, să îl perceapă ulterior toată viaţa ca pe un duşman. Dumneavoastră nu vă vine să pupaţi un om care v-a bătut sau înjurat. Ursul simte la fel. Dacă prinzi ursul în laţ şi eşti un braconier ordinar, nu trebuie să te aştepţi ca animalul să îţi mulţumească, e normal că dacă reuşeşte te face praf, ca să îşi apere propria viaţă. Aşa că nu trebuie să facem nişte monştri din urşi, pentru că e nedrept şi neadevărat”.
Pădurarul a mai subliniat că „pe de altă parte, există un motiv simplu şi pentru faptul că animalul devenit agresiv nu e împuşcat uşor. Un fond de vânătoare este tot un fel de afacere. Animalele sunt pentru gestionarul fondului averea lui, ceva ca marfa din magazine, dacă vreţi. Vânătorii plătesc ca să vâneze în sezonul de vânătoare un exemplar frumos, cum e ursul din imaginile de la Vama. Statul câştigă şi el, se plăteşte o taxă pentru fiecare trofeu. În aceste condiţii, de ce ar vrea statul şi fondul de vânătoare să arunce nişte bani pe care i-ar câştiga dacă ursul va fi oricum împuşcat în sezon de un străin? La bani se reduce totul. E aşa de logic, încât nu ştiu de ce toată lumea îşi bate capul să dezlege misterul. Şi cel care a greşit cu adevărat de obicei nu e ursul, ci omul”, a conchis pădurarul.