Invazia unui dăunător foarte periculos, gândacul de tulpină Ips duplicatus, care a infestat pădurile de pe raza a şase ocoale silvice din judeţul Suceava, a fost stăvilită, dar numai după ce au fost luate măsuri drastice.
Pentru a împiedica răspândirea dăunătorului a fost necesară doborârea şi cojirea a aproape 40.000 de arbori, molizi plantaţi în urmă cu o jumătate de secol.
Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a explicat măsurile luate şi necesitatea lor:
“Direcţia Silvică Suceava a cojit până în prezent prin forţe proprii sau prin contracte încheiate cu firme prestatoare de servicii silvice circa 90% din cei peste 40.000 de arbori infestaţi semnalaţi până la sfârşitul lunii iulie, restul fiind exploataţi prin contractele încheiate anterior stabilirii măsurilor de cojire. Ne-am propus ca până la sfârşitul acestui an să finalizăm lucrările de exploatare şi cojire a tuturor arborilor infestaţi, astfel încât în primăvara anului 2013 , când va începe un nou zbor al gândacilor, să nu existe în pădure arbori în care au iernat insectele”.
Practic, dacă această măsură nu ar fi fost luată, în primăvara anului viitor, pe lângă miile de arbori uscaţi deja “pe picioare”, noi generaţii de gândaci de tulpină s-ar fi răspândit la arborii sănătoşi din împrejurimi, ori chiar mai departe, chiar şi pe raza altor ocoale silvice, provocând pagube şi mai mari.
Gândăcul ce face ca arborii să se usuce din picioare
Ips duplicatus este o specie de gândaci care se dezvoltă sub scoarţa arborilor de molid împreună cu alte specii înrudite de gândaci, iar atacul său constă în roaderea scoarţei şi depunerea de ouă în galeriile săpate de femele. Larvele rezultate se hrănesc cu ţesuturile dintre scoarţă şi lemn, provocând moartea arborilor.
Înmulţirea acestor dăunători a fost favorizată de seceta de anul trecut, continuată anul acesta, iar atacurile acestora au vizat în special molizi care au fost plantaţi în anii 1965-1970 în afara arealului lor natural (pe raza Ocoalelor Silvice Adâncata, Pătrăuţi, Dolhasca şi Fălticeni). Cele mai afectate zone sunt pe raza Ocoalelor Silvice Râşca, Mălini, Gura Humorului, Solca, Marginea şi Putna.
Singura măsură eficientă pentru prevenirea înmulţirii şi răspândirii în teritoriu al acestui dăunător de mici dimensiuni, dar care provoacă pagube imense, o constituie cojirea arborilor infestaţi, generaţiile tinere fiind distruse prin expunerea la soare a scoarţei cojite.
“Pentru o eficienţă maximă, arborii infestaţi trebuie depistaţi la timp, pentru a surprinde momentul optim de cojire. De multe ori arborii infestaţi au coroana încă verde, uscarea acelor producându-se abia după ce gândacii din noua generaţie s-au dezvoltat complet şi au părăsit arborele infestat. Din această cauză apare suspiciunea că se taie arbori sănătoşi, însă, chiar dacă are coroana încă verde, arborele atacat nu mai are nici o şansă de supravieţuire şi se va usca în câteva săptămâni”, a explicat inginerul Cristian Rotariu, responsabil cu activitatea de protecţie a pădurilor în cadrul Direcţiei Silvice Suceava.
Măsurile de combatere a Ips duplicatus, necesare şi în pădurile private
Cristian Rotariu a precizat că, pentru ca lupta cu acest dăunător să nu fie în zadar, măsurile stabilite de specialişti trebuie aplicate în mod unitar în toate formele de proprietate a pădurilor, nu doar în pădurile statului.
“Proprietarii privaţi sau cei care deţin instalaţii de debitat şi prelucrat lemn trebuie să înţeleagă că dacă materialul lemnos infestat nu este cojit imediat, gândacii de sub scoarţa buştenilor transportaţi la instalaţiile de debitat din diverse zone din judeţ sau din ţară pot ieşi şi provoca atacuri în arboretele de molid din acele zone, mai ales acum, când seceta s-a manifestat în întreaga ţară, iar rezistenţa pădurilor a scăzut”, a adăugat responsabilul cu activitatea de protecţie a pădurilor în cadrul Direcţiei Silvice Suceava.
Până acum, în judeţul Suceava, molizii din zonele unde această specie creşte natural nu au fost afectaţi.
(24 sep 2012, 11:23:54
şi aştepta (îmbolnăvind în jur ) ursu' să vină
da' ce să vezi ?! essentialiter abies şiret pândea
cătând tăietorului dă lemne aspră pricină
urşii , intoxicaţi cu plumb , de-atâtea drujbe
au instituit cod galben de furturi gospodăreşti
Bear Grylls e şi el şocat : voi plăti,la popă,slujbe
pentru creştinul care mai crede asfel de poveşti!