Sucevenii care doresc să treacă de la sistemul centralizat de termoficare la unul alternativ, pe gaz metan sau curent electric, mai au la dispoziţie doar săptămâna viitoare pentru a interveni asupra instalaţiilor din blocurile de locuinţe.
Odată cu apropierea sezonului rece, Termica se pregăteşte să poată furniza căldură în locuinţele sucevenilor, încât, de la 1 octombrie, va demara procedurile de umplere etapizată a instalaţiilor, în vederea efectuării probelor de presiune.
Unul dintre principalele efecte ale acestei decizii este că sucevenii care intenţionează să se debranşeze de la sistemul centralizat sau care au de efectuat intervenţii la reţeaua de termoficare a blocului nu vor mai putea face aceste operaţiuni decât până la termenul anunţat.
Conform legii, odată cu începerea umplerii instalaţiilor, în vederea efectuării probelor necesare furnizării agentului termic, nu mai pot fi aprobate deconectări de la sistemul centralizat de termoficare. Mai mult, orice intervenţii care implică golirea instalaţiilor se face pe cheltuiala proprietarilor care au solicitat acele operaţiuni.
Numărul debranşărilor, în scădere
Anul acesta, numărul solicitărilor de debranşare de la reţeaua de termoficare a Sucevei a scăzut simţitor faţă de anul trecut, diferenţa fiind de aproximativ 200 de solicitări.
Astfel, dacă în 2011 numărul solicitărilor de debranşare de la Termica a ajuns la 650, anul acesta, solicitările depuse însumează aproximativ 450 de cazuri.
Conducerea Termica a explicat că în multe cazuri, deşi au fost depuse solicitări şi au şi fost date aprobările necesare, renunţarea la sistemul centralizat nu s-a mai efectuat.
Unul dintre principalele motive îl reprezintă obligativitatea proprietarilor de a dovedi că au înlocuit sistemul de încălzire centralizat cu unul alternativ.
“Este o prevedere legală pe care noi trebuie să o respectăm, nu un moft al nostru. O mulţime de oameni au venit nervoşi că de ce îi obligăm noi să monteze centrală ca să se poată debranşa. Nu noi, legea”, a explicat directorul de marketing al Termica.
Practic, legea este gândită în aşa fel încât apartamentele debranşate de la reţea să nu devină congelatoare care să “fure” căldura vecinilor şi să creeze dezechilibre termice în bloc.