Din cei 16 tineri săltaţi, miercuri dimineaţă, de ofiţerii antidrog şi mascaţii poliţiei şi jandarmeriei, într-o acţiune condusă de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, doar patru au fost duşi, ieri, în faţa instanţei de judecată şi arestaţi preventiv.
E vorba de Cozmin Jitariu, în vârstă de 22 de ani, Sabin -Mircea Timofte, de 19 ani, George Cristian Corbu, de 34 de ani, şi Mihnea Ştefan Halotă, de 18 ani, toţi din municipiul Fălticeni.
Cei patru au fost încarceraţi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de droguri de risc şi deţineri de droguri de risc pentru consum propriu.
La Fălticeni, drogurile se consumă în parcuri
Potrivit anchetatorilor, cei patru procurau şi vindeau droguri (canabis şi haşiş) pe raza judeţului, în special pe raza municipiului Fălticeni, unde îşi aveau domiciliul.
Afacerea cu stupefiante a fost iniţiată de trei dintre inculpaţi, Jitariu, Timofte şi Corbu, în august 2011.
Cozmin Jitariu, susţin procurorii DIICOT, procura drogurile de la diverşi dealeri din municipiul Suceava, oraşul Târgu-Neamţ, municipiul Iaşi, municipiul Bucureşti şi municipiul Cluj-Napoca, droguri pe care le vindea atât el, cît şi prin intermediul verişorului său, Sabin-Mircea Timofte.
De la cei doi inculpaţi se aproviziona şi cu droguri şi George Cristian Corbu, care, la rândul său, le vindea mai departe, împărţind veniturile cu ceilalţi membri ai grupării.
Gramul de canabis sau haşiş era vândut cu preţuri între 50 şi 80 de lei.
Lista clienţilor celor trei era formată din zeci de tineri din Fălticeni. Unul dintre clienţi, o tânără cunoscută drept consumatoare de produse etnobotanice şi droguri de risc, respectiv haşiş, pe care îl procura de la inculpatul Jitariu, a ajuns la un spital din Iaşi, după ce s-a intoxicat cu stupefiante.
În afacerea iniţiată de cei trei tineri a intrat ulterior şi al patrulea inculpat, Mihnea Ştefan Halotă, ademenit cu câteva “ţigări preparate”, fumate în diverse rânduri cu actualii săi colegi de arest.
Interesant este faptul că, potrivit anchetatorilor, locurile cele mai frecvente de întâlnire a dealerilor şi consumatorilor de droguri la un “joint” erau parcurile, respectiv în parcul situat lângă Primăria municipiului Fălticeni şi parcul situat lângă Spitalul Municipal Fălticeni.
„Eşti bine?” -adică ai droguri la vânzare?, „ieşi la un suc?” -se stabilea întâlnirea pentru tranzacţionarea drogurilor, “Horaţiu sau Marian e cu tine?” -ai de vânzare haşiş sau marijuana?
Procurorii DIICOT susţin că cei patru inculpaţi vindeau droguri doar persoanelor de încredere şi pentru a dejuca eventuale interceptări telefonice ale oamenilor legii foloseau expresii codificate.
Aşa au aflat anchetatorii că la Fălticeni marijuana şi haşişul au nume proprii, “Marian” şi “Horaţiu”.
În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor patru tineri, procurorii dau şi câteva exemple de expresii folosite de membrii grupării: „eşti bine?”- interlocutorul întrebând dacă inculpaţii au droguri de vânzare, „ieşi la un suc?”- expresie prin care se stabilea o întâlnire pentru tranzacţionare de droguri, „Marian e cu tine?” prin care se întreba dacă este de vânzare canabis, „Horaţiu e cu tine?” expresie prin care se întreba dacă este de vânzare haşiş, „vreau să ies”, expresie prin care se sublinia că sunt interesaţi să caute droguri, „hai să facem un ghioc”, expresie prin care se face referire la ţigări cu canabis sau haşiş, „să mergem la bunica” expresie prin care se referea la locul în care se consumă droguri, respectiv în cele două parcuri menţionate anterior, sau „în 6-7 secunde/minute” expresie prin care se comunica că preţul este de 60-70 de lei pe gram.
Printre cumpărătorii de droguri, poliţişti sub acoperire
Drogurile erau distribuite atât pe raza municipiului Fălticeni, cât şi în municipiul Suceava.
În ciuda măsurilor de precauţie, ofiţerii antidrog i-au urmărit pas cu pas în ultimele luni pe dealerii puşi sub acuzare în acest dosar.
Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava au reuşit să-şi infiltreze colaboratori în rândul clienţilor de încredere ai inculpaţilor.
Anchetatorii au cumpărat de patru ori, în perioada iulie-august 2012, diferite cantităţi de rezină de canabis.
Ce au declarat la audieri cei patru tineri
Trei dintre cei patru inculpaţi s-au prelevat de dreptul de a nu da declaraţii în faţa anchetatorilor.
Singurul care a vorbit a fost Cozmin Jitariu, cel al cărui nume apare de fiecare dată în filajele şi tranzacţiile făcute de ofiţerii antidrog.
Acesta a declarat că s-a drogat prima oară în 2008, în staţiunea Vama Veche, cu canabis, şi că a făcut-o din curiozitate, pentru a face diferenţa dintre etnobotanice şi drogurile naturale.
De atunci, susţine tânărul de 22 de ani, nu a mai consumat niciodată droguri de risc, ci doar produse etnobotanice pe care le cumpăra de la un shop din Fălticeni şi ulterior, după ce acesta s-a închis, de la un fălticinean poreclit “Blackjack”.
Cozmin Jitariu susţine de asemenea că nu a vândut niciodată droguri de risc şi nici nu cunoaşte alte persoane care să aibă astfel de preocupări.
Procurorii DIICOT sunt de cu totul altă părere şi l-au trimis pe Cozmin Jitariu după gratii, alături de ceilalţi trei amici ai săi.
Anchetatorii au o listă întreagă cu numele ale altor indivizi implicaţi în afacerile cu etnobotanice şi droguri, consumatori şi dealeri deopotrivă, şi nu este exclus ca în perioada următoare să fie noi arestări în acest dosar.
(21 sep 2012, 21:36:54
Eu zic FELICITARI politiei pentru ca ii aduna pe acesti nenorociti!!!!!!, si ...tot inainte!!!!! adunati-i pe toti!!!!!