Faptele de corupţie de la Primăria Suceava comise în perioada mandatului lui Marian Ionescu şi a directorului economic Neculai Bujor par o telenovelă fără de sfârşit. După 58 de termene de judecată s-a ajuns abia în faza finalizării unei expertize independente solicitate de inculpaţi. Aceasta a fost depusă la dosar la termenul din luna septembrie a acestui an, şi nu face altceva decât să confirme prejudiciul pe care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, l-au stabilit în sarcina persoanelor trimise în judecată în urmă cu cinci ani.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul adus bugetului local se ridică la 5,63 de miliarde de lei vechi, iar această pagubă a fost creată în timp şi în modalităţi diferite.
Bazarul, gaura neagră a Sucevei
Prin inventarierea şi compararea suprafeţelor înscrise în contractele de închiriere din Bazar pentru anul 2003 şi suprafeţele din evidenţa operativă s-a constatat că există diferenţe semnificative, ceea ce a dus la neîncasarea sumei de 1,291 de miliarde de lei vechi. Vinovaţi de aceste întârzieri sau omisiuni deliberate au fost găsiţi fostul primar Marian Ionescu, ex-directorul economic Neculai Bujor şi Bogdan Ioan Dumitraş, fost auditor în cadrul Compartimentului de Audit Public Intern al Primăriei Suceava. Aceştia au încercat să ascundă neregulile, şi în adresele trimise Poliţiei au raportat că "nu au reieşit abateri de la normele legale" sau "nu s-au constatat abateri grave cu privire la modul de încheiere a contractelor".
Tot în acest context sunt acuzaţi şi cei doi administratori ai Bazarului din perioada 2002-2004, Mircea Botezatu şi Mihai Strugariu. Potrivit procurorilor de la DNA Suceava, aceştia ar fi plătit circa 400 de milioane de lei vechi pentru ca totul să fie trecut sub tăcere.
Afaceri cu instituţia la care lucrau şi deconturi fictive
O altă pagubă, în valoare de circa 1,3 miliarde de lei vechi, a fost stabilită din actele fictive cu care primăria figura că ar fi achiziţionat diferite bunuri. În perioada noiembrie 2001- ianuarie 2002, SC RALF IMPEX SRL Suceava a figurat că a livrat materiale către primărie, când, în realitate, s-a constatat că este vorba de facturi emise şi recepţionate în fals. Firma distribuitoare aparţinea lui Bogdan Ioan Dumitraş, Teodor Cristian Lauric, referent la Primăria Suceava în acea perioadă, şi Ştefan Vasile Lucaciuc, electrician la primărie. Din cercetări s-a stabilit că cele 11 facturi fiscale au fost falsificate de Bogdan Dumitraş, iar bonurile de recepţie din cadrul primăriei de către Cristian Lauric. Totul a fost posibil cu complicitatea lui Neculai Bujor şi a lui Constantin Bâta, administratorul primăriei, care au încasat comisioane pentru a închide ochii.
Deconturile fictive au reprezentat un alt punct prin care bugetul local a fost prejudiciat consistent. În perioada ianuarie 2002 - iunie 2004, din casieria primăriei s-au ridicat ca avans, în baza unor referate întocmite în fals, aproape 1,64 de miliarde de lei vechi. Cei mai mulţi bani i-au revenit lui Neculai Bujor, care a băgat în buzunar din aceste deconturi, prin intermediul electricianului Ştefan Vasile Lucaciuc, suma de 1,268 miliarde de lei vechi. Lista este completată de Bogdan Ioan Dumitraş cu 305 milioane de lei vechi, Marian Ionescu, cu 25,7 milioane de lei vechi şi Constantin Bâta, cu 17 milioane de lei vechi.
Bogdan Dumitraş a speculat şi alte oportunităţi. Prin intermediul a două firme, SC Electrofabo SRL şi SC Kyrfa SRL, pe care le-a administrat din umbră, acesta a derulat afaceri cu şcolile bugetare din municipiul Suceava. În perioada mai 2002 - ianuarie 2003, având şi aportul lui Neculai Bujor, care s-a implicat direct în a-i convinge pe directorii din şapte şcoli să cumpere diferite bunuri, Bogdan Dumitraş a livrat, prin firma SC Electrofabo SRL, calculatoare şi mobilier. Pentru ajutorul dat, fostul director economic al Primăriei Suceava a primit bunuri în valoare de 116 milioane de lei vechi. În februarie 2004, Bogdan Dumitraş a livrat nouă calculatoare unei alte şcoli, de această dată prin firma SC Kyrfa SRL. În majoritatea cazurilor, valoarea bunurilor era supraevaluată, uneori un calculator second-hand în valoare de 10-15 milioane de lei vechi fiind vândut către unităţile şcolare cu sume de ordinul a 60 - 70 de milioane de lei vechi. În total, prejudiciul adus bugetului local se ridică la 1,054 miliarde de lei vechi.
În dosar mai sunt judecaţi magazionera Emilia Şveica, dar şi administratorii a două firme. Este vorba de Vasile Trifan, administrator la SC Elsarova SRL Suceava, şi Dragoş Radu Târpan, administrator la SC Total Net SRL Solca. Alţi trei gestionari, Liviu Dumitru Cârlan, angajat al SC Genius SRL Suceava, Dumitru Ţipurlea şi Veronica Caciuc, ambii angajaţi ai SC Elcris SRL Suceava, sunt şi ei inculpaţi în dosar.
14 persoane judecate în acest dosar
În cauză sunt judecate nu mai puţin de 14 persoane pentru fapte care s-au petrecut în perioada noiembrie 2001 - iunie 2004. Printre aceştia se află şi persoane care au deţinut funcţii importante în Primăria Suceava până în 2004.
Marian Ionescu, fost primar al municipiului Suceava, este acuzat de comiterea a şapte infracţiuni de corupţie sau infracţiuni conexe celor de corupţie. Printre acuzaţii se numără cele de primire de foloase necuvenite, abuz în serviciu, delapidare, dar şi fals în declaraţii. Ultima faptă constă în aceea că edilul a cumpărat 5.000 mp de teren în zona Metro, în cursul anului 2002, pe care ulterior, în toamna anului 2003, l-a înstrăinat la un preţ de câteva ori mai mare faţă de cel de achiziţie.
(19 sep 2012, 11:40:38
Abecedare, Radumamii sunt contrariat! Cum mama, noua democratie bazata pe socialism si compasiune fata de semeni este de fapt o minciuna pentru prosti?
Provaduitorii egalitarismului si protectiei sociale sunt de fapt niste corupti jegosi? Nu pot totusi sa cred.