miercuri, 19 sep 2012 - Anul XVII, nr. 219 (5124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Cursuri de iniţiere

Nevăzătorii suceveni, învăţaţi să navigheze pe internet, să „citească” presa, să trimită mesaje online

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nevăzătorii suceveni sunt învăţaţi să navigheze pe internet, să „citească” presa, să trimită mesaje online, într-un cadru organizat, la clubul Filialei judeţene Suceava a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, unde un profesor le predă cursuri de iniţiere în calculatoare.

Pentru început, 15 cursanţi, nevăzători suceveni, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 70 de ani, vor parcurge 60 de ore de pregătire, câte patru ore pe zi, ale unui curs gratuit în care profesorul Gelu Ionescu (Şcoala Specială pentru persoane cu deficienţe de vedere Târgu-Frumos, actualmente pensionat), care din 2001 s-a specializat în tehnologie de acces - accesul persoanelor cu deficienţe de vedere la computer (cursuri în ţară şi străinătate), le va desluşi tainele calculatorului.

 

Circa 500 de cursanţi nevăzători, la nivel de ţară

Profesorul Gelu Ionescu ne-a spus că aceste cursuri de calculatoare pentru nevăzători fac parte dintr-un proiect, realizat în parteneriat cu firma Siveco - producătoare de Soft Educaţional, Asociaţia Naţională a Nevăzătorilor din România şi Fundaţia Cartea Călătoare.

„Proiectul îşi propune organizarea de cursuri, până în aprilie 2013, cu aproximativ 500 de cursanţi la nivel de ţară, persoane cu deficienţă de vedere, tardivi-tineri şi vârstnici, din care apoi vor fi selectaţi câţiva ce vor urma modulele 2 şi 3 ale cursului pe internet, urmând a se specializa în editare de pagini web şi accesibilizarea unor site-uri existente, pentru a putea fi vizitate de persoanele cu deficienţă de vedere”, ne-a explicat profesorul Ionescu.

 

Perfecţionarea cunoştinţelor legate de calculator

Calculatoarele pe care învaţă nevăzătorii suceveni au fost echipate cu un program cu voce sintetică, care le permite utilizatorilor să acceseze orice informaţie doresc: să „citească” presa, prospectul unui medicament, o carte online, să asculte muzică, să vorbească pe Skype, să trimită şi să primească mesaje online, să socializeze pe Yahoo Messenger.

L-am întâlnit la cursul de calculatoare pe Alexandru Cozaciuc, în vârstă de 14 ani, elev în clasa a VIII-a, la Şcoala Generală Nr. 5„Jean Bart” Burdujeni, cel mai tânăr cursant, cunoscut sucevenilor pentru talentul cu care interpretează muzica populară la mai multe instrumente de suflat. „Am ales să particip la acest curs”, ne-a spus Alexandru, „pentru a-mi perfecţiona cunoştinţele legate de calculator. Mă descurc destul de bine, dar mereu avem ceva de învăţat. Iubesc muzica. Muzica şi tehnica – calculatorul pot merge împreună. Folosesc calculatorul şi în muzică. Sunt softuri pentru aşa ceva. Chiar mă ajută. Pot modifica o melodie sau mă pot înregistra... Bine, nu fac acest lucru când trebuie să înregistrez o melodie serioasă, pentru că atunci mă duc la studio. Când e vorba de o melodie care trebuie orchestrată, atunci pot să lucrez şi pe calculator”.

Cu multe diplome, cupe, premii câştigate la concursuri şi festivaluri de muzică din ţară, Alexandru nu vrea să se despartă de muzică nici după terminarea şcolii generale. Adolescentul vrea să urmeze Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.

 

„Am învăţat tastatura şi multe comenzi pe skype, de la cei avansaţi”

O altă nevăzătoare care urmează cursul de calculatoare este Paula Baran, în vârstă de 50 de ani, care, pensionară fiind, ne-a spus că „trebuie să ne umplem cu ceva timpul, iar calculatorul este foarte potrivit. Putem citi cărţi, găsi informaţii diverse, putem vorbi pe Skype.La început, am învăţat tastatura şi multe comenzi pe Skype, de la cei avansaţi, tot de la colegi nevăzători, care ştiau mai multe informaţii despre calculator decât mine. Mulţi colegi nu au făcut cursuri, dar au învăţat de la alţii, tot pe Skype. Am învăţat comenzile, iar acum, ceea ce fac unii cu mouse-ul, noi facem cu tastele. Scriem şi pe Yahoo Messenger. Calculatorul este un mare ajutor pentru nevăzători”.

 

Tehnica i-a luminat viaţa

Dacă de multe ori, nevăzătorii refuză să comunice, se izolează, nu vor să interacţioneze cu lumea de afară, poate pentru că sunt priviţi de comunitate într-un mod greşit. Sunt şi alţii fericiţi, care reuşesc să-şi ducă un vis la îndeplinire, să-şi trăiască o pasiune.

Este cazul tinerei Alina Asavoaie, care şi-a dorit mereu să lucreze la radio. Mulţi i-au întors spatele, i-au spus că nu are nici o şansă ca nevăzătoare, însă ea nu a încetat să spere. De aproape un an, ne-a spus Alina, cochetează cu Radio Vocea Nevăzătorului, un radio online pentru nevăzători, dar şi pentru persoanele care nu sunt nevăzătoare, însă vor să afle lucruri noi despre universul nevăzătorilor. Într-un fel, tehnica i-a luminat viaţa Alinei Asavoaie. „Noi putem să utilizăm calculatorul, putem să facem radio. Cu ani în urmă nu ştiam ce înseamnă voce sintetică, nu aveam un laptop, să caut singură informaţiile, să citesc, să-mi iau cursuri. Mi-am luat între timp laptop, mi-am instalat vocea sintetică şi aşa am reuşit să-mi iau cursurile şi să-mi dau bacalaureatul. Marea mea pasiune a fost să fac radio, de foarte mulţi ani. Visul mi s-a împlinit. Chiar dacă este un radio online, nu este FM, eu mă simt fericită că pot să colaborez cu echipa de aici, fiind singura din Moldova”.

 

Circa 4.800 de nevăzători în judeţ, aproape 600 în municipiul Suceava

În judeţul Suceava sunt înregistraţi circa 4.800 de nevăzători, iar în municipiul Suceava circa 600. Din păcate, nici 5% dintre ei nu au locuri de muncă, faţă de peste 70% care aveau locuri de muncă înainte de 1990. În ţară există şapte şcoli pentru persoanele cu deficienţe de vedere, la Bucureşti (două), Cluj Napoca, Timişoara, Buzău, Arad şi Târgu Frumos (judeţul Iaşi). Elevii studiază şi materiile obligatorii, dar şi educaţie vizuală, intuiţie, pentru a-şi reprezenta obiectele, şi un program de voce electronică pe calculator.

Grigore Baran, preşedintele filialei nevăzătorilor din Suceava, ne-a spus că mulţi dintre nevăzători se pensionează foarte de tineri, pentru că nu au locuri de muncă. „În aceste condiţii, ei trebuie să-şi umple timpul cu ceva. Organizăm concursuri de cultură generală, de şah, competiţii sportive, organizăm spectacole, acum i-am chemat la acest curs de calculatoare, pentru a le uşura cât de cât viaţa. Biblioteca audio este mereu plină, iar cărţile în Braille sunt deseori răsfoite de către nevăzători”, ne-a spus Grigore Baran, şi el interesat să mai înveţe lucruri noi despre calculatoare, deşi foloseşte computerul de multă vreme.

 

Daţi-le o şansă: „Cunosc bine limbi străine, pot lucra ca traducători, alţii pot redacta foarte bine un text...”

Cursul de calculatoare, care cuprinde mai multe module, îi pregăteşte pe unii nevăzători pentru piaţa muncii, fie cu lucru la domiciliu, după cum a explicat profesorul Gelu Ionescu, fie prin angajare drept consultanţi în domeniul accesibilizării la unele companii de web-design, „nevăzătorii urmând a face partea de programare a paginii, iar cei văzători urmând să se ocupe de design”. „Asta ne dorim, ca măcar un mic procent din cei circa 500 de nevăzători care vor urma aceste module, în toată ţara, să îşi găsească un loc de muncă. Unii dintre ei cunosc bine limbi străine, pot lucra ca traducători, alţii pot redacta foarte bine un text, deci pot face multe lucruri, doar să li se dea o şansă. Noi asta credem, că trebuie să dispară mentalitatea: nu are ce căuta o persoană cu dizabilităţi într-o companie. Dimpotrivă, poate fi un angajat foarte conştiincios, care să aducă un plus de calitate colectivului, numai să fie acceptat şi să i se dea de lucru”, a explicat profesorul Ionescu.

Nevăzătorii, cei care aşteaptă în întuneric să acceptaţi, să fie descoperiţi, merită un efort mai mare din partea societăţii, pentru a le face viaţa mai uşoară. Statul asigură indemnizaţii pentru nevăzători şi pentru însoţitorii lor, în funcţie de gradul de dizabilitate, precum şi facilităţi la transportul în comun, urban şi interurban, dar nu oferă cursuri de formare profesională şi locuri de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nevăzătorii suceveni, învăţaţi să navigheze pe internet, să „citească” presa, să trimită mesaje online.
 Vizualizări articol: 1937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Nevăzătorii suceveni, învăţaţi să navigheze pe internet, să „citească” presa, să trimită mesaje online5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(19 sep 2012, 11:45:45
asta-i ca briza dintr-o ploaie caldă de vară
o alinare ( cred eu ) extrem de importantă
lipsa vederii,pentru ei,e cea mai grea povară
e-o simfonie a emoţiilor (căci nu pot să vadă)

navigând pe curcubeul destinului,nevăzătorul
îşi doreşte să " guste realitatea " , cu ochii
deşi ei sunt acei ce simt primii viitorul
"plătesc"clarviziunea c-un prezent fără bucurii

noi (văzătorii)nu vedem cum suntem , într-adevăr
ei (nevăzătorii) văd că ne prefacem că suntem
ei se ascund la vedere şi-i privim ... peste umăr
şi (realitatea e) doar la nivel de vorbe-i ajutăm !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei