După o pauză de câţiva ani, Echipa Mobilă Suceava, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, s-a reînfiinţat, în această lună, şi va deservi municipiul Suceava şi localităţile limitrofe.
Echipa Mobilă Suceava va funcţiona alături de echipele mobile din Fălticeni, Gura Humorului şi Siret. Copiii aflaţi în dificultate pot primi la domiciliu consiliere psihologică, şedinţe de logopedie sau kinetoterapie, toate serviciile fiind gratuite. Echipele mobile se implică mult în cazul familiilor în care au rămas copii singuri acasă, după plecarea unuia sau a ambilor părinţi la muncă în străinătate.
Fiecare echipă mobilă are în monitorizare, consiliere şi terapie atât copii cu părinţi plecaţi în străinătate, cât şi copii cu dizabilităţi, din familiile care au domiciliul în localităţile Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Siret, dar şi din localităţile limitrofe.
Cazurile mai grave, deferite Serviciului de urgenţe
Cazurile mai grave sunt deferite Serviciului de urgenţe din cadrul DGASPC, care depune eforturi pentru păstrarea copiilor în familiile extinse, prin monitorizare, prin implicarea autorităţilor locale, identificarea de membri ai familiei extinse, care se pot ocupa de minori, până la întoarcerea părinţilor. În cazurile în care se impune preluarea copiilor în regim de urgenţă, aceştia sunt ocrotiţi în familiile asistenţilor maternali profesionişti sau în case de tip familial şi centre de plasament.
Starea copiilor, monitorizată prin vizite lunare
Şefa DGASPC Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că echipele mobile sunt formate din specialişti pregătiţi să identifice nevoile copiilor, să preîntâmpine şi să rezolve eventualele probleme ale acestora. Copiii „singuri acasă” beneficiază de consiliere psihologică, la fel ca şi persoanele care îi îngrijesc pe minori, „în vederea creării unei mai bune relaţii între copil şi adult, a creşterii nivelului de înţelegere şi a asigurării unui mediu familial propice unei creşteri şi dezvoltări normale”. Starea copiilor este monitorizată în permanenţă prin vizite lunare ale specialiştilor din echipele mobile la domiciliul beneficiarilor.
Trauma copiilor departe de părinţi
Majoritatea copiilor care se află în atenţia Echipei Mobile Fălticeni, ne-a spus asistenta socială Alexandra Jucan, „se află la vârsta când au nevoie acută de grija şi dragostea mamei, de fermitatea şi sentimentul de securitate oferite de tată. Absenţa părinţilor atunci când copiii au cea mai mare nevoie de aceştia poate conduce la îndepărtare, afectarea concentrării şi atenţiei, la închiderea în sine a copilului, la abandon şcolar şi la adoptarea unui comportament delicvent”.
Copiii care vor să ceară sprijin Echipei Mobile sau părinţii care au copii cu dizabilităţi pot să sune la numărul de telefon 0230 520 172 - Protecţia Copilului Suceava, de unde vor fi direcţionaţi, după caz, către specialiştii celor patru echipe mobile din judeţ.