Sute de locuri în clasa a IX-a, precum şi la clasele profesionale înfiinţate din acest an au rămas neocupate după sesiunile de admitere organizate în această vară. În învăţământul liceal, la clasa a IX-a au fost propuse 305 clase (8.284 de locuri), dintre care: 276 la zi (7.728 de locuri), două clase la seral (56 de locuri), 11 clase la frecvenţă redusă (308 locuri) şi 16 clase în învăţământul special (192 de locuri). Potrivit conducerii IŞJ Suceava, la finalul etapelor de admitere a rezultat ocuparea locurilor în proporţie de 87,86%, realizându-se 268 de clase a IX-a, cu un total de 6.800 de elevi. Majoritatea situaţiilor de neocupare a locurilor au fost înregistrate la liceele tehnologice.
Dacă proporţia de ocupare a locuri în clasa a IX-a este de 87%, la clasele profesionale este şi mai mic, de 80%. La nivelul judeţului Suceava, 20 de unităţi şcolare cu învăţământ profesional şi tehnic au venit cu oferte de şcolarizare pentru 16 calificări, în 42 de clase cu 1.176 de locuri. Faţă de cifrele propuse, în anul şcolar 2012-2013 vor fi cuprinşi în clasele a X-a de învăţământ profesional 868 de elevi.
În raportul privind starea învăţământului sucevean la început de an şcolar, şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Gheorghe Lazăr, precizează că „diferenţa constatată în nerealizarea planului de şcolarizare la învăţământul liceal este explicată de o serie de cauze precum posibilităţile financiare reduse pentru elevii din mediul rural de a frecventa liceul în alte localităţi, şi aici intervin costurile de navetă sau cazare şi masă, dar şi lipsa motivaţiei frecventării şi absolvirii studiilor liceale, în condiţiile dificultăţilor obţinerii unui loc de muncă”.