O întreagă aripă a şcolii câmpulungene „George Voevidca” ar putea fi închisă în curând, chiar dacă instituţia de învăţământ nu duce lipsă de elevi. Măsura a fost deja anunţată ca posibilă în viitorul apropiat de către directoarea şcolii, prof. Lăcrămioara Băcanu, din motive ce ţin de siguranţa copiilor. Deocamdată, şcoala, care aparent arată bine, este foarte curată şi îngrijită, nu reprezintă un pericol pentru elevi, dar situaţia se poate schimba dacă apar ploile sau zăpada. Acoperişul şcolii este foarte deteriorat şi apa pătrunde prin acoperiş.
Directoarea şcolii ne-a declarat: ”Este o problemă foarte serioasă şi am luat în discuţie posibilitatea închiderii parţiale a şcolii, mai precis este vorba de a nu se mai folosi deloc o aripă a clădirii, pentru că poate exista un pericol pentru copii. Acum, cât este vreme bună, nu se întâmplă nimic şi sunt în siguranţă în şcoală. Când încep ploile, apa pătrunde prin acoperişul deteriorat şi se infiltrează până la instalaţia electrică. Nu ne putem permite să expunem copiii unui risc de electrocutare şi nici nu se poate rezolva această situaţie prin mici reparaţii. S-a ajuns în situaţia în care nu mai putem improviza reparaţii şi oricât ne străduim cu mijloacele noastre, nu se poate soluţiona. Domnul primar nu a crezut cât de serioasă este situaţia până nu a văzut personal, pentru că din exterior şcoala nu pare să aibă dificultăţi. Este nevoie de un efort serios şi încă sperăm ca aleşii locali să ne sprijine”.
Directoarea şcolii spune că despre găurile din acoperiş se ştie din anul 2000
Directoarea Băcanu ne-a confirmat că despre găurile din acoperişul şcolii se ştie din anul 2000 şi tot de atunci se încearcă obţinerea de sprijin de la autorităţile locale.
În ultimii 12 ani conducerea şcolii nu a stat însă degeaba şi a rezolvat mereu cu reparaţii provizorii şi improvizaţii ceea ce se putea. Situaţia s-a agravat treptat. Dacă acoperişul şcolii încă nu a căzut şi nici un copil nu a fost electrocutat, aleşii locali au considerat însă că există alte priorităţi şi conducerea şcolii se va descurca din resurse proprii. Directorul Băcanu nu a vrut să comenteze motivele pentru care aleşii câmpulungenilor au ignorat această şcoală şi s-a limitat doar la a ne explica de ce ar avea nevoie instituţia pentru a ieşi din situaţia dificilă.
”Noi am procurat deja toate materialele necesare pentru acoperiş şi stăm cu ele în stoc. Nu se poate face o astfel de lucrare cu amatori şi oameni binevoitori, trebuie să lucreze o firmă specializată, iar manopera trebuie plătită. Am făcut o estimare a costurilor şi am constatat că este nevoie de 65.000 lei. Nici nu cerem altceva, doar suma necesară pentru manoperă. Nu putem obţine asemenea sumă decât de la bugetul local şi de aceea mizăm pe înţelegerea actualilor aleşi”, spune directorul şcolii.
Administraţia locală câmpulungeană în formula actuală nu dispune de resurse bugetare consistente, dar pare mai dispusă să ajute instituţiile care au nevoie de reparaţii. Încă din primele şedinţe, actualul Consiliu Local a aprobat alocarea a 80 mii lei pentru reparaţii la Spitalul de Psihiatrie din localitate.