miercuri, 12 sep 2012 - Anul XVII, nr. 213 (5118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

25 de ani

Ziua Internaţională a Stratului de Ozon

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Internaţională a Stratului de Ozon, 16 septembrie, declarată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) din anul 1987 (când a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon), este aniversată în acest an pentru a 25-a oară.

 

120 de ţări au semnat Protocolul de la Montrealprivind substanţele care epuizează stratul de ozon

După descoperirea găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii (în 1985), guvernele a 120 de ţări au înţeles că protejarea stratului de ozon este o urgenţă şi au decis semnarea Protocolului de la Montreal, angajându-se în lupta împotriva tuturor produselor care distrug stratul de ozon.

Oamenii de ştiinţă au încercat să găsească răspunsuri la întrebările ridicate de această problemă globală. S-a descoperit că degradarea stratului de ozon este cauzată de intervenţia unor produse chimice (cloro-fluoro-carburi) folosite ca refrigerenţi şi în spray-urile cu aerosoli.

Eliberate în atmosferă, aceste substanţe se descompun, iar clorul reacţionează cu moleculele de ozon, distrugându-le.

 

Stratul de ozon este un filtru natural, care absoarbe radiaţiile periculoase

Ozonul, o forma alotropică a oxigenului cu proprietăţi oxidante puternice,  este un gaz instabil, în funcţie de temperatură şi de presiunea aerului.

Se descompune rapid în oxigen la temperaturi mai mari de 350 C.

Stratul de ozon este localizat în stratosferă şi constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii. În cantităţi mici, radiaţiile ultraviolete sunt benefice pentru organism (sintetizarea vitaminei D, vindecarea rănilor superficiale), însă în cantităţi mari provoacă îmbătrânire prematură, arsuri ale pielii, cancer de piele, cataractă, boli infecţioase, slăbirea sistemului imunitar etc.

Ozonul acţionează asupra structurii ADN, ducând la modificări în ecosistemele acvatice şi terestre cu implicaţii majore în echilibrul trofic.

Odată cu accelerarea dezvoltării industriale, stratul de ozon a început să se degradeze, prin cantitatea tot mai mare de gaze nocive produse la suprafaţa terestră, gaze care ajunse în atmosferă produc dereglări consistente în stratul de ozon.

 

România are două planuri naţionale de acţiune privind scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră

În România, eforturile de scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt concretizate în două planuri naţionale de acţiune, Planul Naţional de Acţiune pentru Schimbări Climatice şi Programul Naţional de Eliminare Treptată a Substanţelor care Epuizează Stratul de Ozon.

Prin Legea nr. 84 din decembrie 1993, România a aderat la Convenţia privind protecţia stratului de ozon, adoptată la Viena la 22 martie 1985, şi la Protocolul privind substanţele care epuizează stratul de ozon, adoptat la Montreal, la 16 septembrie 1987. România a acceptat amendamentele  protocolului, adoptate la Londra în 1993, la Copenhaga în 2001 şi Montreal în 2001.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Internaţională a Stratului de Ozon.
 Vizualizări articol: 952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ziua Internaţională a Stratului de Ozon5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei