Actualul contract de salubrizare şi deszăpezire a străzilor Sucevei va expira la 1 decembrie, iar dacă până atunci nu va fi semnat un nou contract, există pericolul ca străzile municipiului reşedinţă de judeţ să se transforme în depozite de gunoi, ori circulaţia să fie blocată de zăpezi sau polei, pe perioade de timp destul de mari, pentru că nimeni nu se ocupă de aceste lucrări.
Această situaţie ar putea apărea ca urmare a faptului că demararea procedurilor de scoatere la licitaţie a acestui serviciu a fost amânată de consilierii USL la finele lunii trecute, din dorinţa de a veni cu modificări la caietul de sarcini şi la contract. Numai că termenul avansat de ei, de întârziere a licitaţiei cu trei-patru zile, s-a transformat deja într-o amânare de două săptămâni, care s-ar putea prelungi şi mai mult, pentru că discuţiile referitoare la modificările dorite sunt destul de încinse, mai ales că cele două grupuri de consilieri din cadrul USL, cei ai PNL şi cei ai PSD, nu au reuşit încă să se pună de acord.
De cealaltă parte, primarul Sucevei, Ion Lungu, al cărui proiect de organizare a licitaţiei a fost blocat de voturile USL, spune că aşteaptă cu nerăbdare propunerile de modificare a caietului de sarcini al licitaţiei.
“Proiectul este iniţiativa consilierilor USL, eu îl aştept. Voi face tot ce este necesar pentru a putea fi discutat cât mai repede, voi convoca şedinţa de Consiliu Local de cum voi avea propunerile USL şi vom avea un punct de vedere al aparatului de specialitate din primărie”, a declarat Ion Lungu.
Acesta a spus că deja s-a intrat în criză de timp cu organizarea licitaţiei.
“În două luni şi jumătate nu se mai poate afla rezultatul licitaţiei, mai ales că este vorba de contracte mari, la care vor apărea inevitabil contestaţiile. Vom vedea ce vom face la momentul respectiv, când va expira actualul contract”, a precizat Ion Lungu.
Procedurile de organizare a licitaţiilor impun respectarea unor termene fixe de timp pentru fiecare etapă, astfel încât pentru desemnarea unui câştigător de obicei sunt necesare minim 60 de zile. Situaţia se complică însă atunci când licitaţia este contestată, pentru că orice contestaţie trebuie analizată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, a cărui activitate este îngreunată de miile de contestaţii care se depun lunar din întreaga ţară, de multe ori acestea fiind o modalitate abuzivă a agenţilor economici de a se răzbuna atunci când nu sunt desemnaţi câştigători ai unei licitaţii.