Salvaţi Copiii – Filiala Suceava luptă împotriva stigmatizării copiilor şi a stereotipurilor, în cadrul proiectului naţional „Şanse egale pentru toţi copiii, într-o societate fără discriminare”, lansat pe 6 septembrie, la Bucureşti. Camelia Iordache, preşedinta Salvaţi Copiii Suceava, ne-a spus că, filiala suceveană este parte a acestui proiect şi, prin intermediul Centrului de Consiliere pentru Părinţi, asigură „dezvoltarea de servicii comunitare de sănătate mintală pentru copiii la risc sau deja diagnosticați cu o tulburare de sănătate mintală, disponibile în Bucureşti şi în alte patru regiuni ale ţării: Suceava, Iaşi, Mureș, Timiș”.
Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Salvaţi Copiii Suedia şi cu Fundaţia IKEA, va desfăşura, pe o perioadă de trei ani, un proiect în valoare de 1,8 milioane de euro, pentru susţinerea celor mai vulnerabile categorii de copii în faţa stigmatizării şi a discriminării - copiii romi, copiii cu tulburări de sănătate mintală, copiii cu suferinţe psiho-emoţionale sau tulburări comportamentale, precum şi pentru combaterea acestor fenomene la nivelul societăţii.
„Copiii fără etichetă”
Proiectul va fi însoţit şi de o campanie de comunicare şi de conştientizare, intitulată ”Copiii fără etichetă”, menită să atragă atenția asupra răului pe care etichetele negative – stigmatizarea și stereotipurile – îl produc asupra echilibrului emoțional și a dezvoltării armonioase ale unui copil, indiferent de statutul său social, precum și să promoveze măsurile pozitive, care pot fi luate pentru a schimba astfel de abordări.
Concret, aproximativ 8.700 de copii şi părinţii acestora vor beneficia de servicii educaționale și de sănătate, desfășurate în grădinițe estivale pentru romi, înființate de Salvați Copiii și în centre de consiliere pentru copii și părinți. 900 de profesioniști în domeniul sănătății și educației publice vor fi instruiți pentru a putea preveni, identifica și interveni în problemele cu care se confruntă copiii victime ale stigmatizării. Un ghid de bune practici pentru educația timpurie a copiilor romi va fi distribuit în toată țara celor interesați de acest subiect. Peste 10 milioane de copii și adulți români vor fi informați în legătură cu consecințele negative ale discriminării asupra copiilor vulnerabili și moduri prin care discriminarea poate fi combătută.
Proiectul este implementat de Salvați Copiii România, cu asistență tehnică din partea Salvați Copiii Suedia, iar fondurile au fost colectate de IKEA prin intermediul Campaniei Jucăriilor de Pluș.