Deşi recent modernizat, drumul judeţean DJ 209D, care face legătura între Dărmăneşti- Şerbăuţi – Calafindeşti – Bălcăuţi – Negostina şi Siret, se dovedeşte o adevărată piatră de moară pentru autorităţile sucevene. „Monitorul de Suceava” a scris în urmă cu aproape două luni despre starea dezastruoasă în care a ajuns o porţiune din acest drum, iar la acea vreme autorităţile au promis că-i vor cere constructorului să-şi îndeplinească atribuţiile asumate la semnarea contractului, mai precis să refacă porţiunea de circa 100 de metri afectată de alunecările de teren. Din păcate, situaţia nu s-a schimbat deloc în bine. Terenul continuă să alunece, iar şoseaua turnată în urmă cu un an şi ceva ia forma unor adevărate ravene.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat şi de ce nimeni nu se ocupă de refacerea acestui drum.
„În acest caz firma constructoare a cerut o contraexpertiză tehnică, la care încă nu avem un răspuns. Eu sper ca în câteva zile să avem şi aceste informaţii, iar în funcţie de acestea vom lua o decizie privind refacerea DJ 209D”, a declarat Cătălin Nechifor.
Zona cu probleme se află în satul Botoşeniţa Mare, iar din cauza alunecărilor de teren asfaltul a coborât faţă de nivelul iniţial, au apărut gropi, iar încet-încet suprafaţa afectată se măreşte.
Problema este că odată cu trecerea timpului şi situaţia se agravează, iar în ritmul acesta circulaţia rutieră nu se va mai putea derula pe această porţiune de drum.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava spun că responsabili pentru ceea ce se petrece acum sunt cei de la SC Tehnostrade SRL, care ar trebui să remedieze porţiunea afectată, în condiţiile în care lucrările de modernizare sunt încă în garanţie. De cealaltă parte, constructorul susţine că vina nu-i aparţine şi alunecările de teren nu au nici o legătură cu garanţia oferită pentru lucrări.
DJ 209 D Dărmăneşti-Siret, drum care este şi o rută alternativă pentru DN 2 (E 85), asigurând accesul spre punctul de trecere a frontierei Siret, a fost recepţionat pe 15 mai 2011. Drumul judeţean a fost modernizat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 2.
Proiectul a vizat reabilitarea a aproape 27 de kilometri de drum şi a 58 de podeţe. Valoarea eligibilă a proiectului a fost de 22 de milioane de lei.