Focarul de trichineloză izbucnit cu ocazia unei mese aniversare la stâna de pe Rarău, unde baciul Dumitru Mazăre, din Slătioara, comuna Stulpicani, a pus în consum pastramă şi alte preparate de mistreţ infestate cu trichinella spiralis, un vierme parazit, a ajuns la 22 de persoane, ultimele cazuri fiind înregistrate în weekend.
Aşa a informat, ieri, în conferinţă de presă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Ludovic Abiţei, care a precizat că bolnavii au vârste cuprinse între 13 şi 66 de ani, în nouă cazuri fiind necesară internarea. Pacienţii spitalizaţi sunt şapte bărbaţi şi două femei, cu forme medii de boală, care, cel mai probabil, vor avea de suferit din cauza trichinelozei pentru tot restul vieţii.
Persoanele infestate vor rămâne cu sechele pe viaţă
„Cei depistaţi cu trichinella spiralis au depăşit faza intestinală, fiind acum în faza de invazie musculară, când parazitul se cantonează în muşchi, ceea ce înseamnă că boala nu va fi în totalitate vindecabilă. Ei vor avea probleme de-a lungul întregii vieţi, îndeosebi de mobilitate, din cauza durerilor musculare, existând oricând şi riscul ca boala să recidiveze”, a spus Abiţei.
Până în prezent, trichineloza a fost confirmată prin analize de laborator la cinci dintre persoanele spitalizate, în alte două cazuri testele infirmând diagnosticul prezumtiv. În celelalte cazuri internate, investigaţiile de laborator vor fi gata mâine. Pacienţii care n-au fost spitalizaţi şi se tratează la domiciliu, preventiv, nu prezintă deocamdată simptome clare de boală. Totuşi, şi în cazul lor au fost recoltate probe pentru analize ale căror rezultate vor fi cunoscute tot mâine. „Persoanele asimptomatice sunt cele care au consumat foarte puţin din carnea infestată”, a precizat Abiţei.