Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 sep 2012 - Anul XVII, nr. 210 (5115)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Măsură de avarie

Sala de nunţi a Căminului Cultural din Grăniceşti, compartimentată şi transformată în clase pentru elevii din sat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Noul an şcolar debutează la Grăniceşti într-o „şcoală” mai puţin obişnuită. Cei peste 400 de elevi ai şcolii vor merge la ore în Căminul Cultural al satului, acolo unde sala de festivităţi a fost compartimentată şi transformată în săli de clasă şi grupe de grădiniţă. Motivul pentru care s-a ajuns la această soluţie de avarie este faptul că şcoala din localitate se află în reabilitare. Este vorba despre o investiţie de aproximativ 700.000 de euro, un proiect derulat prin Banca Mondială, iar lucrările nu se vor finaliza până în luna februarie a anului viitor.

Dată fiind situaţia, primarul localităţii, Gheorghe Nuţu, a trebuit să găsească soluţii pentru începerea noului an şcolar.

 

Ore mai în şoaptă, pentru a nu deranja clasa vecină

Astfel, Căminul Cultural din localitate a fost transformat, pentru o perioadă, în şcoală, iar o sală mare, de festivităţi, a fost compartimentată cu plăci OSB, iar clasele elevilor nu au nici uşi şi nici tavan, ci doar pereţi despărţitori.

Pentru că nu sunt izolate fonic şi există riscul ca elevii dintr-o clasă să fie distraşi de orele din altă clasă, primarul din Grăniceşti a spus că „profesorii încearcă să-şi pună orele în aşa fel încât să nu se deranjeze unul pe celălalt. Încearcă să facă orele de muzică odată, ca să nu fie deranjaţi elevii din alte clase, de exemplu”.

Primarul susţine că orele se desfăşoară puţin mai greu decât în mod obişnuit, profesorii vorbesc mai încet, însă acestea fiind condiţiile în momentul de faţă, singura soluţie a fost mutarea şcolii în Căminul Cultural, întrucât acolo spaţiul permitea celor 400 de elevi să înveţe în două schimburi.

Şapte clase au fost amenajate în sala mare de festivităţi a Căminului Cultural, în timp ce la etaj şi la demisol mai sunt alte câteva clase în care vor învăţa copiii preşcolari şi cei de clasă pregătitoare. Clasele sunt deja pregătite de începerea anului şcolar, băncile şi manualele au fost deja aduse. Interesant la „şcoala” din Grăniceşti este faptul că elevii sunt tot timpul sub ochii profesorilor, întrucât cancelaria se află într-un balcon de la etaj. Întrucât sălile de clasă nu au tavane, orice mişcarea a elevilor din cele şapte clase din sala de nunţi este observată de profesorii din cancelarie.

 

Încălzire centraliză şi grupuri sanitare interioare

Deşi este într-un spaţiu improvizat, iar sălile de clasă ale elevilor din Grăniceşti sunt mai puţin obişnuite, copiii din această localitate beneficiază de condiţii mai bune decât mulţi şcolari din alte sate sucevene. „Şcoala” beneficiază de bănci noi, grupuri sanitare interioare, apă curentă, încălzire cu centrală termică. În acelaşi spaţiu a mai fost amenajată şi o sală de calculatoare şi o sală pentru alimente, unde se depozitează laptele şi cornurile pe care elevii le primesc prin program guvernamental. Locaţia în care se află şcoala este o clădire nouă, dată în folosinţă acum un an de zile, care dispune de toate dotările.

„Constructorul care execută lucrarea susţine că va finaliza investiţia până în luna februarie a anului viitor.Până acum s-a executat aproximativ 75% din lucrare şi  nu sunt probleme legate de finanţare”, a mai spus primarul Nuţu.

 

Spaţii improvizate şi în alte şcoli din judeţ

Clopoţelul de început de an şcolar va suna în spaţii improvizate în alte două unităţi de învăţământ din judeţ. Este vorba despre Şcoala cu clasele I-VIII Gura Putnei şi Şcoala cu clasele I-IV Plopi, Bogdăneşti.

Potrivit unui raport privind starea învăţământului la început de nou an şcolar, întocmit de Inspectoratul Şcolar Suceava, unele unităţi de învăţământ, de asemenea aflate în reabilitare, deşi nu au fost închise total, întâmpină dificultăţi în asigurarea funcţionalităţi spaţiilor şcolare. Asemenea cazuri se înregistrează la Şcoala cu clasele I-VIII Adâncata, Şcoala cu clasele I-VIII Feteşti, Şcoala cu clasele I-VIII Hânţeşti, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 4 Vatra Dornei, Grădiniţa cu Program Normal Gulia, Grupul Şcolar „Laţcu Vodă” Siret, Grădiniţa cu Program Normal Pătrăuţi, Şcoala cu clasele I-VIII Podu Coşnei, Şcoala cu clasele I-VIII Milişăuţi, Şcoala cu clasele I-VIII Poiana Negri, Grupul Şcolar „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Şcoala cu clasele I-VIII Păltinoasa şi Şcoala cu clasele I-VIII Bucşoaia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sala de nunţi a Căminului Cultural din Grăniceşti, compartimentată şi transformată în clase pentru elevii din sat.
 Vizualizări articol: 1603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sala de nunţi a Căminului Cultural din Grăniceşti, compartimentată şi transformată în clase pentru elevii din sat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei