Un preparat de început de toamnă, consistent şi aromat, bărcuţele de vinete umplute cu carne tocată şi decorate cu brânză şi mărar sunt potrivite pentru un prânz cu prietenii sau în familie.
Număr de porţii: 4
Ingrediente:
2 vinete
200 de grame de carne de vită tocată
2 cepe
2 roşii
1 lingură de mărar şi pătrunjel tocate
1 lingură de coniac
30 de grame de unt
100 de grame de brânză gruyere rasă
30 de grame de făină
300 de mililitri de lapte
ulei de măsline
nucşoară (după gust)
sare şi piper
Mod de preparare
Vinetele se taie în două pe lungime şi se scoate miezul uşor, cu ajutorul unei linguri. Bucăţile de vânătă se opăresc timp de un minut în apă fierbinte.
Ceapa se taie cubuleţe, se căleşte circa trei minute în două linguri de ulei de măsline. Se adaugă carnea tocată, se mai lasă trei minute pe foc, după care se pun în acest amestec bucăţile de vinete, roşiile zdrobite, coniacul, verdeaţa, sarea şi piperul. Se mai lasă pe foc câteva minute.
Pentru sosul bechamel, untul se topeşte într-o cratiţă, pe foc, se adaugă făina, se amestecă bine timp de două minute. Se varsă în cratiţă laptele şi se mai fierbe patru minute, amestecând mereu cu ajutorul unui tel. Se adaugă jumătate din cantitatea de brânză, nucşoara şi sare după gust.
În cojile de vinete se pune jumătate din sosul bechamel, se adaugă carnea, se acoperă cu sos şi cu brânza rămasă.
Se coc bărcuţele timp de 20 de minute în cuptorul preîncălzit, la 220°C.
Se decorează cu mărar.