Numărul persoanelor bolnave sau suspecte de trichineloză după ce au mâncat pastramă şi preparate de mistreţ la o stână de pe Rarău a ajuns la 18. Ieri, încă o persoană a solicitat asistenţă medicală, până acum fiind înregistrate şapte cazuri internate la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, unul spitalizat la Bucureşti şi zece în tratament preventiv la domiciliu.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava a informat ieri că un bărbat de 57 ani, din Stulpicani, s-a prezentat ieri la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, declarând că a luat parte la masa aniversară oferită de baciul Dumitru Mazăre soţiei sale în data de 15 august. „Pacientul nu prezenta simptome de boală şi a plecat la domiciliu cu reţetă pentru tratament preventiv”, a precizat directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, despre acest ultim caz.
Trichineloza, confirmată până acum în trei cazuri, restul probelor fiind încă în lucru
Medicul a adăugat că în cursul zilei de ieri analizele de laborator efectuate la Bucureşti au confirmat diagnosticul de trichineloză în trei cazuri, respectiv la un băiat de 13 ani şi doi bărbaţi de 25 şi 33 ani. La o a patra persoană, o femeie de 44 ani, diagnosticul a fost infirmat, însă specialiştii epidemiologi intenţionează să repete testul, pentru certitudine. În celelalte cazuri, analizele sunt încă în lucru, în cursul zilei de ieri fiind recoltate probe şi de la persoanele neinternate, care urmează tratament preventiv la domiciliu.
Trei pacienţi internaţi prezintă deja complicaţii ale bolii
La ora actuală, în Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc sunt internate şapte persoane, dintre care trei cu formă medie de boală, cu complicaţii ca pleurezii sau miocardite. Ceilalţi patru pacienţi spitalizaţi prezintă forme uşoare de boală.
Bolnavii internaţi sunt cinci adulţi, patru bărbaţi şi o femeie, cu vârste de 23, 25, 33, 44 şi 55 de ani, şi doi băieţi de 13 şi 15 ani. Alte zece persoane din Stulpicani, şase copii şi patru adulţi, sunt suspecte de boală, urmând la domiciliu un tratament profilactic. Suspecţii de trichineloză care se tratează preventiv acasă sunt două femei de 37 şi 46 de ani, un bărbat de 40 de ani şi unul de 57 ani, patru băieţi de 7, 9, 12 şi 13 ani, o fetiţă de 6 ani şi o tânără de 18 ani.
Trichineloza, o boală care poate cauza moartea prin complicaţiile pe care le produce
Toţi cei care au consumat pastramă şi preparate din mistreţ la petrecerea de familie din data de 15 august sunt prieteni ai familiei Mazăre, rude şi ciobani ai stânei de pe Rarău. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat joi că baciul Dumitru Mazăre, din Slătioara, comuna Stulpicani, care este răspunzător de bucatele preparate din carne de mistreţ şi care a pus în consum carne neverificată sanitar-veterinar, riscă o amendă în valoare de 40.000 de lei, iar după finalizarea anchetei declanşate în acest caz va fi sesizată şi poliţia.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.