17 persoane sunt suspecte de trichineloză, la Câmpulung Moldovenesc, după ce au consumat, pe 15 august, la o stână de pe Rarău, în apropiere de releul de televiziune, pastramă şi preparate din mistreţ. Delicatesele au fost puse „la bătaie” de baciul Dumitru Mazăre, din Slătioara, comuna Stulpicani, în vârstă de 43 de ani, la o masă aniversară oferită soţie sale, la care au fost mai mulţi invitaţi. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, căla spitalul din Câmpulung Moldovenesc, Secţia boli infecţioase, sunt internate în acest moment şapte persoane, iar alte nouă au primit îngrijiri în ambulatoriu. Dumitru Mazăre se află internat la un spital din Capitală.
„Am reuşit să identificăm, deplasându-ne la Stulpicani, toate persoanele care au consumat carne infestată la acea întâlnire de familie. I-am convins pe toţi să se prezinte la medic. Dumitru Mazăre a ales singur să se trateze la un spital din Bucureşti, la sugestia unei cunoştinţe, având, se presupune, o formă mai gravă a bolii. El a organizat această masă cu preparate din mistreţ. Mai este o persoană, Toader Florescu, care a participat la acea masă, dar este plecat la Constanţa şi nu se ştie situaţia lui. Urmează să fie contactat, pentru a vedea dacă nu are şi el probleme deosebite”, a declarat Petrea Dulgheru.
Baciul Dumitru Mazăre riscă o amendă de 40.000 de lei
Primele persoane care s-au prezentat la spitalul din Câmpulung Moldovenesc, în zilele de 3 şi 4 septembrie, cu tulburări digestive, febră şi dureri musculare, au fost patru adulţi.
Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat ieri că după ce a fost informat de Direcţia de Sănătate Publică Suceava că există suspiciunide infecţie cu Trichinella spiralisla spitalul din Câmpulung Moldovenesc, a declanşat o anchetă epidemiologică. Cei care au consumat preparate din mistreţ la acea petrecere, de pe 15 august, sunt prieteni ai familiei Mazăre, rude şi ciobani ai stânei de pe Rarău. Petrea Dulgheru a declarat că baciul Dumitru Mazăre, care este răspunzător de bucatele preparate din carne de mistreţ şi care a pus în consum carne neverificată sanitar-veterinar, riscă o amendă în valoare de 40.000 de lei, iar după finalizarea anchetei va fi sesizată şi poliţia.
Încă nu se cunosc foarte multe lucruri despre cum a ajuns mistreţul pe masa invitaţilor, de la stâna de pe Rarău. „Nu am mai găsit preparate din acel mistreţ infestat. Scopul nostru este să verificăm să nu mai fie carne infestată care ar putea să fie pusă în consum şi toţi cei care deja au mâncat să ajungă pe mâna medicilor, pentru tratament”, a completat Dulgheru.
Avertizare!
Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava a mai completat ieri, în conferinţa de presă, că sunt probleme deosebite cu trichineloza, nu numai în judeţul Suceava, ci în întreaga ţară, pentru că unii oameni pun în consum carne, în special vânat, fără să fie examinată sanitar-veterinar. „Examenul trichineloscopic la vânat nu se mai face prin proba clasică, obligatoriu trebuie să se facă examen prin digestie artificială, care se face numai în laboratoare sanitar-veterinare sau la laboratoare zonale”, a explicat Dugheru.
Recomandări
Petrea Dulgheru a ţinut să precizeze că cei mai mulţi oamenii nu ştiu cum să se ferească de trichineloză.
„În primul rând, dacă nu au făcut examenul trichineloscopic la carne, oamenii trebuie să fiarbă foarte bine carnea şi preparatele din carne sau să o pună, cel puţin o săptămână, în congelator, unde temperatura să fie mult sub minus 18 grade Celsius. Carnea, mai ales cea de vânat, trebuie procurată din unităţi autorizate sanitar-veterinar”, este recomandarea făcută sucevenilor de şeful DSV.
Dr. Zorescu: „Toţi pacienţii internaţi prezintă forme uşoare şi medii de boală”
Directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri, că, la ora actuală, în Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc sunt internate şapte persoane, toate din Stulpicani. Este vorba de cinci adulţi, patru bărbaţi şi o femeie, cu vârste de 23, 25, 33, 44 şi 55 de ani, şi doi băieţi de 13 şi 15 ani. Bolnavilor li s-au recoltat probe care au fost trimise spre analiză la Bucureşti, testele urmând să stabilească cu certitudine diagnosticul de trichineloză. „Toţi pacienţii internaţi prezintă forme uşoare şi medii de boală”, a precizat dr. Cătălina Zorescu.
Suspecţii de trichineloză, trataţi preventiv la domiciliu
Alte nouă persoane din Stulpicani, şase copii şi trei adulţi, sunt suspecte de boală, urmând la domiciliu un tratament profilactic. Suspecţii de trichineloză sunt două femei de 37 şi 46 de ani, un bărbat de 40 de ani, patru băieţi de 7, 9, 12 şi 13 ani, o fetiţă de 6 ani şi o tânără de 18 ani. Şi aceste persoane vor fi supuse unor teste specifice, realizate la Bucureşti, pentru a se stabili dacă sunt sau nu bolnave de trichineloză.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
( 7 sep 2012, 14:58:33