Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 6 sep 2012 - Anul XVII, nr. 208 (5113)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie

Bebeluşi din mai multe localităţi, lăsaţi fără hrană de autorităţile locale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Bebeluşii din câteva localităţi au fost lăsaţi fără hrană de autorităţile locale, care nu au ridicat de la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava cantităţile de lapte praf repartizate pentru hrana sugarilor ce nu pot fi alăptaţi. Directorul adjunct medical al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a informat recent că şase primării ar fi trebuit să ridice din depozitele instituţiei laptele praf repartizat încă din data de 10 august. Este vorba de Primăriile Vatra Dornei, Gura Humorului, Bogdăneşti, Panaci, Ciocăneşti şi Gălăneşti, care ar fi trebuit să ridice în total 540 de cutii. „Sunt singurele primării din judeţ care nu au ridicat cantităţile repartizate”, a precizat responsabilul DSP.

 

Primarul din Gălăneşti: „Nu ştiu ce s-a întâmplat, am să mă interesez”

În data de 10 august, 2.967 de cutii de lapte praf a câte 400 grame fiecare au ajuns în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, urmând a fi distribuite primăriilor din judeţ, în funcţie de solicitările medicilor de familie. Stocurile respective sunt suficiente pentru hrana a câteva sute de bebeluşi ce nu pot fi alăptaţi, timp de şase luni. Fiecare sugar ar trebui să beneficieze de şapte până la nouă cutii de lapte praf pe lună, în funcţie de recomandarea medicului de familie. În judeţ, laptele praf gratuit lipsea din luna mai.

La Gălăneşti, primarul Liviu Mironescu a declarat ieri că nu-şi poate explica de ce laptele praf gratuit nu a ajuns încă la sugarii ce nu pot fi alăptaţi. El a arătat că medicul de familie din zonă şi-a asumat responsabilitatea de a ridica de la DSP cantităţile repartizate, având în vedere că tot el este şi cel care prescrie reţetele.

„Noi avem o înţelegere, ne ajutăm unul pe altul, fiindcă l-am lăsat să stea cu chirie într-un spaţiu de la primărie. De şase ani nu am avut probleme, nu am primit reclamaţii în acest sens. Nu ştiu ce s-a întâmplat acum, ori medicul nu a avut solicitări ori s-a întâmplat altceva, oricum am să mă interesez”, a spus primarul din Gălăneşti

 

Laptele praf, eliberat pe bază de reţetă de la medicul de familie

Conform reglementărilor, laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în următoarele criterii: au mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării ca urmare a unor boli grave, şi anume TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză; au mame infectate cu HIV sau care fac tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consumă droguri, sunt dependente de alcool sau tutun, vicii care determină intoxicaţii ale copilului.

 

Categoriile de copii care au dreptul la gratuitate

De asemenea, au dreptul la gratuitate copiii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului

vârstei), din cauza absenţei laptelui matern. Potrivit legii, creşterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fişa de consultaţie medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare şi a curbei ponderale.

Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii: copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă; copilul cu vârsta cuprinsă între 0-8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună; copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună; este vorba de un copil adoptat, aflat în familie de plasament sau cu mamă decedată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bebeluşi din mai multe localităţi, lăsaţi fără hrană de autorităţile locale.
 Vizualizări articol: 770 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bebeluşi din mai multe localităţi, lăsaţi fără hrană de autorităţile locale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei