Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava demarează, de săptămâna viitoare, controale în unităţile de învăţământ din judeţ, inspectorii sanitari dorind să afle ce condiţii li se asigură elevilor la început de an şcolar. Directorul executiv al instituţiei, dr. Ludovic Abiţei, a informat ieri că verificările vor fi întreprinse din data de 11 septembrie, la solicitarea ministerului de resort, şi vor urmări, în paralel, aplicarea de unităţile de învăţământ a Legii 349 privitoare la fumatul în spaţii publice. „Ne interesează atât condiţiile igienico-sanitare în care învaţă copiii, cât şi existenţa pentru personalul didactic a spaţiilor special amenajate pentru fumat”, a spus şeful DSP Suceava.
În 2012, nici o unitate de învăţământ din judeţ nu a fost autorizată sanitar
Dr. Ludovic Abiţei a precizat că, în momentul de faţă, doar 21% din totalul unităţilor de învăţământ din judeţ sunt autorizate sanitar, respectiv din 833 de unităţi 177 sunt autorizate, iar 656 sunt neautorizate. Din cele autorizate, 106 funcţionează în mediul urban, iar 71 în mediul rural, în timp ce din cele neautorizate 58 sunt din mediul urban, iar 598 din mediul rural. În 2012, nici o unitate de învăţământ nu a fost autorizată sanitar, deoarece directorii nu au cerut acest lucru, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, aşa cum cere legea. „Managerii de şcoli ştiu că există multe deficienţe şi nu doresc să rişte o acuzaţie de fals în declaraţii publice, motiv pentru care nu solicită eliberarea unui astfel de document. Dacă ni s-ar cere autorizaţia, noi ar trebui să venim în control în termen de 30 de zile. În cazul în care constatăm că nu se îndeplinesc anumite condiţii, suntem obligaţi să retragem autorizaţia”, a explicat dr. Ludovic Abiţei.
Lipsa apei potabile curente şi grupuri sanitare mizere, principalele deficienţe
La ora actuală, în unităţile de învăţământ din judeţ principalele neajunsuri sunt legate de lipsa apei potabile curente şi de grupuri sanitare necorespunzătoare. Săptămâna viitoare, inspectorii sanitari au ordin să verifice îndeosebi aceste probleme, însă vor fi avute în vedere şi alte aspecte, cum ar fi condiţiile de depozitare a alimentelor din programul alimentar „Laptele şi cornul”, efectuarea dezinfecţiei, efectuarea examenului medical periodic în cazul personalului didactic.
Pentru verificări, în teren se vor deplasa două echipe de inspectori sanitari la Vatra Dornei, trei la Suceava şi câte una la Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Fălticeni. În data de 28 septembrie, Direcţia de Sănătate Publică va prezenta responsabililor de la Bucureşti rezultatele controlului.
Verificările vor continua până la vacanţa de iarnă
Totuşi, verificările vor continua până la vacanţa de iarnă, a mai spus dr. Ludovic Abiţei, cu precizarea că inspectorii sanitari nu vor da amenzi, ci doar avertismente, ştiut fiind faptul că şcolile au nevoie de bani pentru a putea rezolva problema apei curente şi a investi în grupuri sanitare corespunzătoare normelor.
„Majoritatea deficienţelor constatate sunt motivate de conducerile unităţilor şcolare prin insuficientele resurse financiare alocate acestora de autorităţile locale”, a completat dr. Ludovic Abiţei.