Mii de mâini ridicate în aer, mii de glasuri intonând în cor versurile unor melodii celebre, tricouri date jos şi vânturate în aer, fete suite pe umerii băieţilor, oameni de toate vârstele dansând şi cântând, până târziu în noapte, aşa a arătat ultima seară a festivalului Pro Istoria Fest, desfăşurat pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei.
Seria de concerte începute sâmbătă a continuat duminică, de pe la ora 18.00 până la 23.00, cu o trupă de muzică medievală, Ad-Hoc, frumoasa Antonia, care a dat lovitura cu o serie de piese foarte îndrăgite de public, trupa Vunk, invitată adeseori în Suceava datorită prizei avute la public, precum şi una dintre “legendele vii” ale muzicii româneşti, trupa Holograf.
Discotecă în aer liber, alături de Antonia
Cu o voce impresionantă, dar cu un repertoriu destul de redus, frumoasa Antonia, una dintre cele mai îndrăgite vedete din România, a reuşit să farmece publicul şi să-l facă să danseze alături de ea mai bine de oră, pe un mix muzical al unora dintre cele mai apreciate piese muzicale de club.
“Marionette”, “I Got You”, “Jameia”, cele mai noi piese ale tinerei interprete, s-au dovedit a fi cunoscute de majoritatea celor prezenţi, care au fost fermecaţi de vocea ei puternică şi melodioasă.
Chiar dacă popularitatea de care se bucură după revenirea ei pe piaţa muzicală se datorează în mare parte şi melodiei “Pleacă”, aceasta s-a făcut auzită pe aceeaşi scenă de la cei care au creat-o, Vunk, care au continuat spectacolul.
Solitul de la Vunk a răguşit pe scenă
Cel care a întreţinut atmosfera între concerte a fost actorul şi prezentatorul TV Cosmin Seleşi, care, zbânţuindu-se pe scenă, strigând, conversând cu publicul şi aruncând în stânga şi-n dreapta cu fel de fel de obiecte promoţionale ale festivalului, precum brăţări şi tricouri, a făcut ca trecerea de la o trupă la alta să se petreacă fără timpi morţi, ci doar cu multă distracţie pentru miile de oameni adunaţi în faţa şi pe lateralele scenei.
Trupa Vunk şi-a făcut intrarea în forţă, cu una dintre cele mai bune piese ale lor, “1.000”, urmată apoi de o piesă incendiară, “Artificii pe tavan”, la finele căreia din chitara solistului trupei, Cornel Ilie, a izbucnit un foc de artificii.
Melodii mult îndrăgite, precum “Regele şoselelor” sau “Scapă-mă de ea”, au băgat în priză publicul, care sărea şi cânta pe acordurile muzicale, mii de braţe fluturând în aer, în vreme ce unii au renunţat la tricouri, pentru a le roti deasupra capului.
Nu a lipsit nici un mic incident, probleme la instalaţiile de sunet, care să demonstreze încă o dată de ce concertele live sunt mult mai greu de realizat decât cele de playback. Rămas fără sunet, Cornel, solistul trupei Vunk, nu a întrerupt spectacolul, ci a continuat să cânte şi să vorbească publicului, îndemnându-l la distracţie, forţându-se să suplinească lipsa microfonului ridicând vocea. Efortul depus l-a costat destul de mult, pentru că până i-a fost adus un alt microfon, funcţional, Cornel Ilie aproape că a rămas fără glas.
Răguşit, solistul de la Vunk a continuat spectacolul mai bine de o jumătate de oră, îndemnat mai ales de reacţia publicului, care îi răsplătea cu ovaţii şi aplauze după fiecare melodie.
“Vreau o ţară ca afară” au cântat în cor mii de oameni, după care au continuat într-un ton optimist cu “Noi o scoatem la capăt”.
Piesa de graţie a fost celebra “Pleacă”, care, în ciuda vocii răguşite a solistului, s-a bucurat de o foarte mare apreciere, spectacolul fiind încheiat cu focuri de artificii izbucnite pe marginea scenei, în spatele cărora cei de la Vunk s-au aplecat în faţa publicului, mulţumindu-i pentru primirea călduroasă.
Magia Holograf
Membrii celebrei trupe Holograf au urcat pe scena festivalului Pro Istoria pe la ora 22.00, dar nimeni nu a plecat înainte de a-i vedea şi a le asculta piesele atât de îndrăgite.
“Şi băieţii plâng câteodată”, “Doar o viaţă”, “Primăvara începe cu tine” au fost câteva dintre melodiile care au fermecat publicul ani la rând şi au fost primite cu aceeaşi căldură, fiind cântate de buzele a mii de oameni în acelaşi timp.
Nu au lipsit nici melodii noi, precum “Cât de departe” sau “Nu mai e timp”, care au răsunat în noapte, pe platoul Cetăţii de Scaun, cântate de vocile a aproximativ 10.000 de oameni.
Concertul s-a prelungit până aproape de miezul nopţii, fiind încheiat cu un superb foc de artificii, adevărate explozii de lumini şi culori, care au putut fi admirate nu doar din municipiul Suceava, ci şi din localităţile învecinate.